Opleiding Integriteitsonderzoek
Integriteit, grensoverschrijdend gedrag en psychologische veiligheid staan volop in de belangstelling, ook binnen organisaties. Maar wat wordt er nou eigenlijk bedoeld met die begrippen? Hoe stel je eventuele schendingen vast en welke rol speelt de organisatiedynamiek? Binnen de opleiding Integriteitsonderzoek krijg je een theoretisch kader en handvatten om hiermee om te gaan.
Voor: Integriteitsonderzoekers met enige ervaring
Omvang: 5 dagen
Data: 6 februari 2026, 6 maart 2026, 10 april 2026, 1 mei 2026 en 5 juni 2026 (data onder voorbehoud)
Locatie: UvH Utrecht
Kosten: € 3.500
Aantal deelnemers: 14
Optioneel: een extern af te leggen examen voor certificering persoonsgericht onderzoek
Verzeker je van een plek en meld je snel aan!
Bij integriteitsschendingen binnen organisaties bestaat vaak de neiging om door middel van onderzoek op zoek te gaan naar een mogelijke 'schuldige'. Het is echter de vraag of dit leidt tot een duurzame oplossing. Bij veel integriteitsproblemen blijkt de organisatiedynamiek namelijk cruciaal en is het belangrijk om het gedrag van betrokkenen in een context te plaatsen. Dit vraagt om zorgvuldig en goed onderbouwd onderzoek.
Voor wie?
De opleiding is bedoeld voor integriteitsonderzoekers die al enige ervaring hebben. Je krijgt inzichten en handvatten voor een zorgvuldig en goed onderbouwd onderzoek, gegeven de dynamiek van een organisatie en de verschillende typen van integriteitsonderzoek. Daarnaast werk je aan een concrete casus uit je eigen - of een andere - praktijk.
Je krijgt meer zicht op:
- begrippen als 'grensoverschrijdend gedrag' en 'psychologische veiligheid': wat zijn de laatste ontwikkelingen in het wetenschappelijk denken en wat is de concrete uitwerking hiervan voor de dagelijkse praktijk van organisaties?
- de verschillende typen van kwalitatief onderzoek en mogelijke andere interventies die je kunt doen om een diagnose te maken na een integriteitsmelding
- onderzoeksmethoden, rapportages en vaardigheden (zoals interviewtechnieken)
- juridische en ethische kaders: hoe kun je zorgvuldig handelen en omgaan met de ruimte en de grenzen?
Extra mogelijkheid
Je hebt de mogelijkheid om aanvullend een extra module te volgen voor certificering voor het doen van persoonsgericht onderzoek.
Onder leiding van Rob van Eijbergen

Rob van Eijbergen is als hoogleraar Integriteit van organisaties verbonden aan de Academie van de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Daarnaast werkt hij als adviseur integriteitsvraagstukken, mediator en executive (team)coach.
Rob werkt zowel voor het bedrijfsleven als voor de overheid en voelt zich thuis op de werkvloer én in directiekamers. Binnen organisaties richt hij zich op zowel individuele vraagstukken als organisatieontwikkeling. Hij geeft veel lezingen en is regelmatig in de media te vinden voor het duiden van integriteitsvraagstukken.
Zo ziet de leergang eruit
Dag 1: Inleiding (Rob van Eijbergen & Stijn Klarenbeek)
Dag 2: Onderzoeksmethoden (Rob van Eijbergen, Gerda van Dijk, Stijn Klarenbeek)
Dag 3: Juridisch kader & ethische dilemma’s (Marjan Olfers)
Dag 4: Interviewtechnieken & Criminologische aspecten (Rick Koster, Anton van Wijk)
Dag 5: Analyse & rapportage (Rob van Eijbergen, Stijn Klarenbeek)
Graag meer weten?
Voor je aanmelding graag meer weten over deze praktijkgerichte opleiding voor de behandeling van integriteitsvraagstukken? Of heb je gerichte vragen? Stuur een mail naar s.klarenbeek@uvh.nl of bel 06 - 13 65 0208
Hij helpt je graag verder!
Lees ook: Rob van Eijbergen: 'Onderzoek naar integriteit vraagt om duidelijke kwaliteitscriteria'
Integriteit, grensoverschrijdend gedrag en psychologische veiligheid staan volop in de belangstelling, ook binnen organisaties. Maar wat wordt er nou eigenlijk bedoeld met die begrippen? Hoe stel je eventuele schendingen vast en welke rol speelt de organisatiedynamiek? Binnen de opleiding Integriteitsonderzoek krijg je een theoretisch kader en handvatten om hiermee om te gaan. Start: 6 februari 2026.