Introductie

Een verdiepende opleiding voor professionals in rituele studies en praktijken

De maatschappelijke behoefte aan professionele begeleiding van het vieren van transitiemomenten neemt toe. In de Celebrantenopleiding maak je je de theoretische en praktische ‘state of art’ rondom rituelen in een pluralistische samenleving eigen. Van ervaren universitair docenten krijg je gedegen, wetenschappelijke kennis aangereikt over culturele betekenissen en processen van zingeving. Je leert daarnaast om op een creatieve manier publieke en individuele rituelen te ontwikkelen die passen bij onze moderne tijd. Je leert het begeleidingsproces in co-creatie met de klant - en zijn of haar persoonlijke opvattingen - te realiseren. 

Wat kun je na afloop van de Celebrantenopleiding?

Na afronding van de opleiding ben je in staat om wetenschappelijk te reflecteren op rituelen in een pluriforme samenleving, maar ook om je klanten – en hun diverse achtergronden - te inspireren, te begeleiden en te faciliteren bij de creatie van persoonlijke rituelen en ceremonies.

De opleiding

De opleiding gaat van start in september en duurt een jaar. De opleiding bestaat uit 5 modules:

1. Fundamenten voor de celebrant

2. Rituelen bij het vieren van relaties

3. Rituelen bij afscheid

4. Ondernemend gedrag in de praktijk van de celebrant

5. Persoonlijke leerlijn

Wat is een celebrant? 

Een celebrant is een professionele begeleider bij de viering van transitiemomenten. Bij transitiemomenten kun je denken aan persoonlijke momenten, zoals huwelijk, naamgeving, adoptie, adolescentie, pensionering, emigratie, inburgering, echtscheiding en sterfte. In de opleiding is ook aandacht voor collectieve rituelen, zoals herdenkingsmomenten, waarin veel inspiratie voor hedendaagse zingeving wordt gevonden. Celebranten werken altijd nauw samen met klanten. De persoonlijke overtuigingen, levensbeschouwing, levensfilosofie en persoonlijkheid van de klant zijn hierin leidend. In de viering maakt de celebrant gebruik van rituelen en andere vormen van verbeelding. Zo geeft de viering uiting aan gevoelens en emoties van de betrokkenen waarvoor woorden vaak tekort schieten.



Voor wie?

Deze postacademische opleiding is geschikt voor allerlei professionals die minimaal een hbo-opleiding hebben gevolgd en werken met mensen die te maken hebben met ingrijpende veranderingen en hier graag meer mee willen doen. Denk bijvoorbeeld aan geestelijk verzorgers, verpleegkundigen, trouwambtenaren, coaches, zelfstandig ondernemers (van bijvoorbeeld een uitvaartonderneming), en HRM professionals.

Praktisch

Lees meer over opleidingskosten, data en studiebelasting bij praktische informatie.

Onze docenten

Een goede begeleider van rituelen en vieringen weet wat hij of zij doet en heeft verstand van processen van zingeving, levensbeschouwingen en culturele betekenissen. Het onderwijs wordt verzorgd door hoogleraren en universitair docenten, met een grondige kennis van zaken en een ruime leservaring in onze erkende bachelor- en masteropleidingen. Daarnaast krijg je les van docenten met ervaring in praktijken van geestelijke verzorging en het begeleiden van vieringen en rituelen. Ook de zakelijke kant van het ondernemerschap komt aan bod. Wil je meer over hen weten? Zij stellen zich aan u voor.

Erkend door SKGV

De Universiteit voor Humanistiek vraagt elk jaar accreditatie aan bij de Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers (SKGV) voor de Celebrantenopleiding. Kijk in het scholingsregister van de SKGV voor de toegekende punten.

Informatieavond

In december en februari organiseren we een informatie avond. De laatste was op donderdagavond 8 februari.

Aanmelden

De aanmelding voor collegejaar 2024-2025 is op 1 maart geopend. Op deze pagina kun je algemene informatie vinden over de aanmeldprocedure.