'Train de trainer' voor geestelijk verzorgers in de thuissituatie: Zingeving in de praktijk van de POH-GGZ
Wat zouden praktijkondersteuners-GGZ (POH-GGZ) moeten weten over de begeleiding van patiënten die zijn vastgelopen? Hoe kunnen zij hen begeleiden bij existentiële ervaringen en levensvragen? En hoe houden zij zelf zin in hun werk? Als geestelijk verzorger in de thuissituatie kun je praktijkondersteuners verder op weg helpen. Tijdens deze 'train-de-trainer'-dag krijg je handvatten om de POH-GGZ in je eigen regio op te leiden in zorg voor zingeving.
Omvang: 1 dag
Datum: Vrijdag 13 september 2024, van 10.00 tot 16.30 uur
Kosten: 95 euro
Aantal deelnemers: minimaal 10
Voor wie
Voor geestelijk verzorgers die werken in de thuissituatie.Wat je leert
Je maakt kennis met een nascholingscursus, die speciaal ontwikkeld is voor POH-GGZ om gericht aandacht te kunnen geven aan vragen over zingeving. Hierbinnen leert de praktijkondersteuner om zingevingsvragen te signaleren, passend te reageren en waar nodig door te verwijzen naar een geestelijk verzorger.
We trainen je om deze nascholingscursus - of onderdelen daaruit - zelf te geven in jouw regio. We lopen de bouwstenen uit de cursus inhoudelijk langs, met aandacht voor het overbrengen aan deze specifieke doelgroep. Bovendien wisselen we strategieën uit voor het versterken van het contact met de huisartszorg in de regio, en het vergroten van de zichtbaarheid van de geestelijke verzorger.
Onderdelen die in de train-de-trainer aan de orde komen:
- Wat zijn de diverse doelen die je kunt hebben met een scholing zingeving voor deze doelgroep?
- Hoe ziet de doelgroep POH-GGZ eruit?
- Hoe presenteer je je als geestelijk verzorger naar deze groep toe?
- Welke theoretische modellen over zingeving kun je aanreiken in een scholing voor deze groep?
- Welke werkvormen kun je inzetten bij bepaalde onderdelen?
- Hoe bespreek je een casus op zo’n manier dat het inzichtelijk wordt wat een geestelijk verzorger kan betekenen voor de huisartspraktijk?
- Hoe breng je de huisartszorg / ambulante GGZ / POH-GGZ opleiding in je regio in kaart?
Achtergrondinformatie
Deze cursus die tijdens de train-de-trainer dag centraal staat, is ontwikkeld door praktijkondersteuners GGZ en geestelijke verzorgers in een onderzoeksproject van de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. In dit project onder leiding van prof. dr. Gaby Jacobs is intensief gewerkt aan het delen van werkervaring, professie en kennis in het verkennen van zingevingsthema’s voor het werken in de huisartsenpraktijk.
Het doel van dit onderzoek was het versterken van de zorg voor zingeving en levensbeschouwing bij cliënten in de eerstelijnszorg. Het onderzoek toonde dat de praktijkondersteuners huisartsen geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ), naar wie de huisarts doorverwijst bij psychosociale klachten, nog niet altijd de handvatten heeft om zingevingsvragen te signaleren, en bovendien het lokale Centrum voor Levensvragen niet altijd in beeld heeft. Meer informatie hierover kun je lezen op: www.uvh.nl/zorgvoorzingeving
Docenten
- Dr. Suzette van IJssel, humanisticus en geestelijk verzorger aangesloten bij Zin in Utrecht (Centrum voor Levensvragen)
- Prof. dr. Gaby Jacobs, hoogleraar Geestelijke Verzorging, Universiteit voor Humanistiek
Kosten en accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij SKGV.
Vragen?
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Veerle den Boer: Veerle.denboer@uvh.nl.
De UvH Academie ontwikkelde een scholingstraject voor geestelijk verzorgers die werken in de thuissituatie, om praktijkondersteuners te kunnen trainen in de begeleiding bij existentiële ervaringen en levensvragen. Met deze Train-de-trainer scholing krijg je handvatten om de POH-GGZ in je eigen regio op te leiden in zorg voor zingeving. Eendaagse scholing op vrijdag 13 september.