Pinksteren, wat vieren we nu eigenlijk?

Joanna Wojtkowiak, hoofddocente en coördinator van module 1: Fundamenten van de celebrant, schrijft over de herkomst van Pinksteren. 


"
Veel rituelen en gebruiken die nog steeds onderdeel uitmaken van ons leven zijn vergeten of uit de mode geraakt in onze seculiere samenleving. Toch blijven zij achter in onze jaaragenda’s. Op 9 en 10 juni vieren wij Pinksteren in Nederland. We vieren het allemaal verschillend, met een extra dagje vrij, een weekendje weg, naar de kermis of feestend op Pinkpop. Maar weten we waar deze dag vandaan komt? Wist je trouwens dat er in de middeleeuwen een derde Pinksterdag was?


Pinksteren staat bij ons bekend als christelijk feest, het is de 50ste dag na Pasen waarin wordt herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen (de vaste aanhangers van Jezus). Pinksteren betekent ook het einde van de paastijd. Toch is Pinksteren, zoals veel van onze nationale tradities en vieringen, niet van oorsprong christelijk. Van oudsher is het namelijk een joods feest waarin de openbaring van de Tien Geboden wordt gevierd. Heidenen vierden ook Pinksteren om in mei de vruchtbaarheid van het land te zegenen. Een traditie kan dus allerlei wortels hebben en is altijd in ontwikkeling. 


Ook vandaag de dag ontdekken mensen, alleen of in groepen, bepaalde gebruiken en rituelen. Deze kunnen tegenwoordig geheel los staan van kerk of traditie. Kerst is voor velen een moment om met familie samen te komen en niet per se meer gelinkt aan de geboorte van Jezus. Pasen betekent voor jonge gezinnen vooral eitjes zoeken met de kleintjes ipv het vieren van de wederopstanding. Wat de functie en betekenis van dit soort nieuwe rituelen is, onderzoeken wij in de Celebrantenopleiding – Een opleiding voor rituele studies en praktijken. De praktische kant van het vak van ritueel ontwerpen staat hierbij voorop. Hoe maak je een goed ritueel voor een bepaalde groep?

Interesse? M
eld je aan voor 15 juni.


Meer informatie over de Celebranten Opleiding



Op 20 en 21 mei vieren wij Pinksteren in Nederland. Maar, hoe vieren wij deze dag eigenlijk? Een extra dagje vrij, een weekendje weg, naar de kermis of feesten op Pinkpop? Joanna Wojtkowiak vertelt over de oorsprong van Pinksteren.