Conferentie Brede vorming in het (v)mbo


Je ziet en voelt het om je heen: brede vorming krijgt steeds meer aandacht in het (v)mbo. We zijn opgetogen over deze ontwikkeling en vieren dat met een conferentie op vrijdag 24 maart 2023. We nodigen jou van harte uit om hiervan deel uit te maken. Ben je als docent, schoolleider, lerarenopleider of in een andere rol bezig met brede vorming? Of wil je dat juist nog meer gaan doen? Dan is dit dé gelegenheid om elkaar te ontmoeten en te inspireren! 


De conferentie biedt de ruimte om samen met collega’s een dag te experimenteren met bildung in het (v)mbo. Het met elkaar maken van en verder denken over brede vorming in je onderwijs staat centraal. Op basis van inspirerende verhalen gaan we ontdekken, uitwisselen en in een reeks workshops heel concreet aan de slag.


De Metaal Kathedraal in Utrecht is hiervoor bij uitstek geschikt. Het gebouw was oorspronkelijk een rooms-katholieke kerk, maar huisde van 1977 tot 2011 metaalfabriek Metak. Voor ons symboliseert de Metaal Kathedraal de verbinding tussen hoofd, hart en handen. Het is perfecte uitvalsbasis voor een dag aan de slag met brede vorming in het (v)mbo. 

Programma

Vanaf 10 uur ben je van harte welkom in de Metaal Kathedraal, waarna dagvoorzitter Pieter Baay om half 11 aftrapt. In de ochtend brengen we ideeën over en ervaringen met brede vorming met elkaar in contact. Wouter Sanderse, universitair docent Educatie, gaat daarvoor in gesprek met enkele docenten uit het (v)mbo die ervaring hebben met het werken met brede vorming. Via de werkvorm 'contemplatieve dialoog' ga je vervolgens met andere deelnemers in gesprek over wat je raakt, en wat dit duidelijk maakt over je eigen vorming. 


Na de lunch vinden er drie parallelle workshoprondes plaats. Daarin kom je in aanraking met inspirerende voorbeelden van hoe je bildung van leerlingen en studenten kunt bevorderen. Ook kun je op een laagdrempelige manier brede vorming voor je eigen onderwijs verder uitwerken. Aan het eind van de middag vertelt Maxe de Rijk, vmbo-docent en schrijfster, over haar ervaringen met het vak 'Persoonsvorming en Socialisatie' op het Mundus College. We blikken, tenslotte, vooruit op hoe we met brede vorming verder willen. 


De workshops worden verzorgd door leraren en onderzoekers uit het vmbo en mbo, zoals ROC Friese Poort, en door lerarenopleiders van o.a. HAN, Windesheim, Fontys en Hogeschool Utrecht.  Tijdens de dag zelf kun je een keuze maken voor de workshops die je wilt volgen.


PDF-bestandBekijk het workshopprogramma


Sprekers

Wouter SanderseDr. Wouter Sanderse leidt het project ‘Voorbeeldige bildung in het vmbo’, dat de aanleiding is voor deze conferentie. Hij is gepromoveerd in de filosofie en werkte acht jaar als lector bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg. Momenteel werkt als universitair docent Educatie aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, waar hij voornamelijk lesgeeft over filosofie van onderwijs en opvoeding, en beroepsethiek.


Drs. Maxe de Rijk werkt als docent van het vak ‘Persoonsvorming en Socialisatie’ in het PrO & VMBO aan het Mundus College in Amsterdam. Ze is opgeleid als politicoloog en schreef in 2021 het boek ‘Geen stress. We gaan het maken’ (Uitgeverij Volt). Daarin tekende ze haar ervaringen op over haar werk in een vmbo-kansklas. Maxe is een veelgevraagd spreker over o.a. kansengelijkheid, burgerschapsonderwijs en identiteitsontwikkeling. 

Dagvoorzitter

De dag wordt in goede banen geleid door dr. Pieter Baay. Hij is initiatiefnemer van de netwerkorganisatie Onderwijs124 dat praktijkinnovatie begeleidt in het mbo. Met zijn sociologische blik richt hij zich op de maatschappelijke en vormende kant van het mbo. Thema’s als burgerschap, diversiteit en inclusie gaan hem aan het hart.

Wanneer

vrijdag 24 maart 2023

10.00 - 17.00 uur

Kosten

Inschrijfgeld: €75


Een geheel verzorgde dag, inclusief koffie/thee, tussendoortjes en een vegan lunch. Ook krijg je het boek Bouwen aan jezelf. Bildung voorleven in het vmbo cadeau.

Locatie

Metaal Kathedraal

Rijksstraatweg 20

3545 NA Utrecht

Aanmelden

Er is plek voor 100 mensen en alle kaarten zijn verkocht! 

Wil van ons horen als er nog plek vrij komt? Meld je dan aan voor de wachtlijst.


Wachtlijst


Annuleringsvoorwaarden: Bij annulering tot vier weken voor de conferentie, is de deelnemer €50,- verschuldigd. Bij annulering binnen 4 weken voor de conferentie, dient het inschrijfgeld volledig te worden voldaan en bestaat geen recht of aanspraak op terugbetaling daarvan.


Toegankelijkheid mensen met een beperking

Neem contact op met de organisatie voor de mogelijkheden.

Voor docenten, schoolleiders, lerarenopleiders of professionals die werken met brede vorming of hiermee willen gaan werken. De conferentie biedt de ruimte om samen met collega’s een dag te experimenteren met bildung in het (v)mbo en is dé gelegenheid om elkaar te ontmoeten en te inspireren! Datum: 24 maart.