Publiek Leiderschap: bijdragen aan een duurzame samenleving
Sta jij voor de publieke zaak? Zijn ethiek en duurzaamheid voor jou geen holle frasen? En wil je jouw persoonlijk leiderschap verder ontwikkelen vanuit een breder, ecologisch perspectief? Dan is deze post- academische opleiding van de Universiteit voor Humanistiek iets voor jou: samen met andere leidinggevenden en professionals ga je aan de slag met waardengericht leiderschap in een mooie combi van wetenschappelijke kennis, praktijkervaringen en persoonlijke groei.
Omvang: 1 driedaagse en 5 tweedaagse seminars en een eendaags seminar
Start: 17, 18 en 19 maart 2025 (alle data onder voorbehoud)
Verdere bijeenkomsten: 16 en 17 april, 14 en 15 mei, 11 en 12 juni, 3 en 4 september, 1 en 2 oktober en 5 november
Aantal deelnemers: 10- 14 deelnemers
Kosten: € 12.950,- (inclusief € 1.500,- overnachtingskosten)
Graag eerst meer weten? Volg een online informatiesessie!
Heb je vragen of wil je graag meer weten over deze post-academische opleiding? Meld je dan aan voor een online informatiesessie. Gerda van Dijk en/of Rob van Eijbergen nemen je mee door de opleiding en ook leermanager Eric van den Bergh is aanwezig. Zo kun je kennismaken en kijken of 'Publiek Leiderschap' bij je past.
Schrijf je in voor:
11 februari 2025 (19.00 tot 20.00 uur online)De opleiding werkt met een leermanager en er is veel aandacht voor jou als individuele deelnemer en het groepsproces.
Voor professionals met oog voor de omgeving
Je bent een ervaren, ambitieuze professional en je werkt als leidinggevende in de publieke sector, of je wilt graag doorgroeien naar dat niveau. Je werkt bij de overheid, bij een (semi-)publieke organisaties of een ngo. Je bent academisch geschoold of werkzaam op dat niveau.
Na afloop van dit programma
- beschik je over wetenschappelijke kennis van Publiek Leiderschap en weet je deze weloverwogen in te zetten
- heb je beter zicht op de ethiek en verantwoordelijkheden van je rol als leidinggevende
- heb je meer zelfkennis en reflectie en kun je beter omgaan met complexiteit en continue veranderingen
- heb je je persoonlijke leiderschapskwaliteiten versterkt
- ben je geïnspireerd en beter in staat om anderen te inspireren
Waardengericht leiderschap: op zoek naar verbinding
Of het gaat om onze woningmarkt, ons zorgsysteem, ons bestuur, ons onderwijs of onze veiligheid: het uitvoeren van publieke taken op een duurzame manier is geen eenvoudige opgave. De samenleving is steeds complexer geworden. Dat maakt het ook steeds lastiger om belangen te verenigen. Om effectieve maatschappelijke waarde te laten ontstaan, moet je als leider kunnen omgaan met die complexiteit. Je hebt kennis nodig die je eigen sector overstijgt. Daarbij moet je flexibel kunnen inspelen op de dynamiek van je omgeving en ook in niet-hiërarchische verbanden kunnen opereren, zoals netwerken en ketens. Van jou wordt gevraagd om voortdurend te schakelen tussen lokaal belang, nationale en internationale regels.
Bovenal is het van belang om te weten waar je als publiek leider voor staat. In deze leergang onderzoeken we samen hoe je invulling kunt geven aan waardengericht leiderschap. Leiderschap gaat immers om verantwoordelijkheid nemen. Publiek leiderschap draait ook om het creëren van waarde voor de samenleving. Hiervoor heb je een visie nodig op de langere termijn. Daarbij is het belangrijk om oog te hebben voor de specifieke context waarin je opereert en gebruik te maken van de kennis die er al is. Van je omgeving, en ook van jou, als persoon. Wat is jouw verhaal? Waar kun je verbinden?
Combineer kennis, praktijk en persoonlijk leiderschap
Je werkt aan je eigen praktijktheorie over Publiek Leiderschap in drie geïntegreerde leerlijnen:
- De cognitieve leerlijn: Je volgt interactieve colleges van hoogleraren en onderzoekers, en verdiept je kennis op een aantal relevante kennisdomeinen.
- De praktijk leerlijn: Je zet deze academische kennis in om de vraagstukken van de deelnemers uit de dagelijkse praktijk te duiden en verder te brengen. Deze bekijk je met elkaar vanuit verschillende perspectieven.
- De individuele, ontdekkende leerlijn: Je neemt je eigen functioneren onder de loep door middel van intervisie en reflectie.
Ondersteuning op maat
Je krijgt ondersteuning van een leermanager bij je leerproces. Deze draagt zorg voor een optimaal leerklimaat waarbij de leerlijnen en de verschillende dimensies van leiderschap samenkomen. De leermanager voert met jou een intakegesprek, waarbij je persoonlijke leerdoelen centraal staan. Hij begeleidt intervisies en reflecties en voert desgewenst individuele coaching gesprekken tijdens de leergang.
Maak kennis met onze docenten
Prof. dr. ir. Gerda van Dijk, kerndocent
Gerda van Dijk is hoogleraar Leiderschap en Samenleving aan de Universiteit voor Humanistiek. Eerder werkte ze als hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Tilburg University. Ook is ze zelfstandig consultant. Gerda is gespecialiseerd in publiek leiderschap, strategie- en organisatieontwikkeling. Afgestudeerd en gepromoveerd als bioloog aan de Wageningen Universiteit heeft zij zich vervolgens gericht op het functioneren van organisaties. Zij benadert organisaties als ecosystemen waarbij zij vooral geïnteresseerd is in de vraag hoe leiderschap vorm krijgt in een context van complexe vraagstukken en continue dynamiek. Hoe kan een leider deze dynamiek voor zich laten werken en effectief interveniëren?
Prof. dr. Rob van Eijbergen, kerndocent
Rob van Eijbergen is hoogleraar Integriteit aan de Universiteit voor Humanistiek. Hij is een (inter)nationaal erkend organisatieadviseur, mediator en executive(team) coach. Rob is een veelzijdig, ervaren en authentiek docent en adviseur. Hij werkt voor zowel het bedrijfsleven als de overheid en voelt zich zowel thuis op de werkvloer als in directiekamers. Rob werkt binnen organisaties zowel aan individuele als aan organisatieontwikkeling.
Drs. Eric van den Bergh, leermanager
Eric van den Bergh is een ervaren adviseur, trainer en coach die zich richt op leiderschaps- en teamontwikkeling in publieke organisaties. Zijn focus ligt op het snijvlak van persoonlijk leiderschap en de opgave van de organisatie. Hij gelooft dat maatschappelijke en organisatorische ambities vragen om sterk persoonlijk leiderschap, gebaseerd op diepgang en authenticiteit en hij helpt studenten graag daarin betekenisvolle en ontwikkelende stappen te maken.
Docenten en gastsprekers:
Naast de kerndocenten krijg je les van ervaren academische docenten met diepgaande praktijkkennis, onderzoek en publicaties op het vakgebied van publiek leiderschap, waaronder hoogleraren Joke van Saane (psycholoog), Menno Hurenkamp (politicoloog), Patrick Nullens (ethicus) en Manuela Kalsky (theoloog). Ook nodigen we een aantal top gastsprekers uit de praktijk uit.
Programma
De opleiding bestaat uit 7 modules: een startmodule van 3 dagen en vervolgens 6 modules van twee dagen.
In elke module komen steeds terug:
• Een korte inleiding en verkenning van een thema met eigen casuïstiek en vragen.
• Een interactieve theoretische bijdrage door een hoogleraar/academicus.
• Een gastspreker die het thema vanuit een eigen invalshoek en ervaring belicht.
• Het vertalen van de opgedane kennis, inzichten en ervaringen naar het eigen handelen en casuïstiek.
• Opdrachten en oefeningen die je uitdagen om je inzichten te beproeven en grenzen te verleggen.
• De voortgang van je persoonlijke leeropgave.
• Intervisie of andere reflectievorm om dagelijkse casuïstiek uit te diepen.
Module 1 (3 dagen) Ken jezelf
In deze eerste module gaan we op ‘leiderschapspelgrimage’. Je leert elkaar beter kennen en onderzoekt je eigen biografie. Je bent je eigen instrument: we kijken naar jou als persoon en de bronnen die je kracht en inspiratie geven. Ook komen de lastige kanten van leiderschap aan bod en kijken we naar gedragspatronen bij stress. Tot slot ga je aan de slag met je persoonlijke leeropgave.
Module 2 (2 dagen) Denken over publiek leiderschap
We onderzoeken nieuwe ontwikkelingen binnen het publieke domein en de samenleving. Democratie is in de eerste plaats mensenwerk, wat betekent dat voor de toekomst van ons bestel? Hoe opereer je in netwerken, ketens en bureaucratieën? Ook kijken we naar het begrip organisatie-ecologie: hoe kom je van lineair naar circulair organiseren?
Module 3 (2 dagen) Vernieuwen en verbeteren
Je leert wat het vraagt om effectief te interveniëren in de organisatiedynamiek. En hoe je kunt denken over leiderschap bij chaos, orde en complexiteit. Je onderzoekt de rol van andere bronnen dan de ratio, zoals beheersing van geest, lichaam en gevoel.
Module 4 (2 dagen) Integriteit van organisaties
In deze module gaat het om de sociale psychologie van groepen. Je verdiept je in psychologische en sociale veiligheid in organisaties, en leert integriteitsvraagstukken beter te duiden.
Module 5 (2 dagen) Europese Unie: kans en bedreiging
Deze module bestaat uit een bezoek aan Brussel en instellingen van de Europese Unie. Je leert meer over de Europese Unie als een strategische factor, Europese instellingen, het besluitvormingsproces en Nederlandse belangen. Zo krijg je meer grip op de betekenis van de Europese Unie voor je eigen rol en organisatie.
Module 6 (2 dagen) Bronnen van inspiratie en ontwikkeling
In deze module verdiep je je in geloofwaardig leiderschap: over psychologie, leiderschap en levensbeschouwing. Je onderzoekt de betekenis van begrippen als diversiteit en inclusiviteit, en ethiek en duurzaamheid. Ook kijk je naar de wereld van kunst, theater, filosofie en literatuur als bron van inspiratie.
Module 7 (2 dagen) Zet de toekomst op de agenda
Je onderzoekt processen van strategievorming en scenario-denken. Ook verdiep je je in ‘praktische wijsheid’ en gedrag in bestuurscultuur. Je eindigt met een persoonlijke verwerkingsopdracht. Samen kijken we naar de oogst van de leergang.
Afsluiting
Praktische informatie
Het programma start in het voorjaar van 2025. Er wordt in 1 driedaagse, 5 tweedaagse seminars en een eendaags seminar gewerkt met een tussenliggend avondprogramma. Het programma wordt verzorgd op de Universiteit voor Humanistiek en locaties centraal in Nederland. Module 5 vindt plaats in Brussel.
Data 2025 - data onder voorbehoud
Startmodule: 17, 18, 19 maart 2025
Module 2: 16, 17 april 2025
Module 3: 14, 15 mei 2025
Module 4: 11, 12 juni 2025
Module 5: 3, 4 september 2025
Module 6: 1,2 oktober 2025
Module 7: 5 november 2025
Intake en toelating
De leermanager voert met elke deelnemer een intakegesprek. Tijdens dit gesprek gaan we in op de wederzijdse verwachtingen, het programma en jouw ontwikkelwensen.
Certificaat
Na succesvolle afronding van de postacademische opleiding Publiek Leiderschap ontvang je een certificaat van de Universiteit voor Humanistiek.
Meld je aan
Sta jij voor de publieke zaak? Zijn ethiek en duurzaamheid voor jou geen holle frasen? En wil je jouw persoonlijk leiderschap verder ontwikkelen vanuit een breder, ecologisch perspectief? Dan is deze post- academische opleiding van de Universiteit voor Humanistiek iets voor jou: samen met andere leidinggevenden en professionals ga je aan de slag met waardengericht leiderschap in een mooie combi van wetenschappelijke kennis, praktijkervaringen en persoonlijke groei. Start: 17 maart 2025.