Lenteschool Participatief Actieonderzoek

Wil je als professional verschil maken en je werkomgeving via actieonderzoek op een hoger plan tillen? Samen met Hogeschool Utrecht organiseert de Universiteit voor Humanistiek in het voorjaar van 2024 de Lenteschool  Participatief Actieonderzoek. Centraal staat het handboek Actieonderzoek: Principes en onderzoeksmethoden voor participatief veranderen. Het programma bestaat uit 3 dagen en 1 tweedaagse en wordt verzorgd door de auteurs van het handboek, lector Famke van Lieshout en hoogleraar Gaby Jacobs. Verschillende gastsprekers bieden een aanvullend perspectief op de bijzonderheden van participatief actieonderzoek.


Aanmelden 


Actieonderzoek is een aanpak voor praktijkgericht onderzoek waarbij je actie en onderzoek combineert. Het doel is het ontwikkelen van nieuwe kennis en tegelijk de praktijk verbeteren. Daarvoor doe je onderzoek in en met die praktijk, in plaats van voor of over de praktijk.


Deze leergang biedt een diepgaande verkenning en ondersteuning bij het toepassen van participatief actieonderzoek als onderzoeksmethodiek en strategie voor verandering. Je krijgt inzicht in en handvatten voor het omgaan met complexe vraagstukken in praktijken van zorg, welzijn, maatschappelijke dienstverlening en geestelijke verzorging. Dat doen we door het faciliteren van onderzoek-, leer- en veranderprocessen.


Uitgangspunten van deze vorm van actieonderzoek, zijn:

  • relationele theorieën
  • persoonsgerichte praktijkvoering
  • faciliteren van impact
Centraal staat de participatie van de belanghebbenden in het onderzoek. Ook is er veel aandacht voor de ethische en machtsaspecten. Bovendien staan we nadrukkelijk stil bij de rollen van de onderzoeker en de verandering en participatie van de onderzoeker in de praktijk. 

Voor wie

Professionals met een onderzoeks- of supervisierol bij onderzoek, gevorderde masterstudenten of promovendi werkzaam in het domein van gezondheid, welzijn, maatschappelijke dienstverlening en geestelijke verzorging. Je hebt een opleiding op HBO+ niveau, en hebt een onderzoeksproject als je start met de Lenteschool. Let op: het hebben van een concreet onderzoeksproject is een belangrijke voorwaarde voor deelname. Zo kunnen we met elkaar beter de diepte in en meer meters maken in de Lenteschool. Heb je hier vragen over? Laat het ons weten, we nemen nog contact met je op. 

Wat kun je na afloop van deze winterschool?

  • Jezelf positioneren ten opzichte van de wetenschapsopvatting en kwaliteitscriteria binnen actieonderzoek
  • Actieonderzoek-principes vertalen naar het eigen onderzoek
  • Een ‘roadmap’ ontwikkelen van voor actieonderzoek voor één of meerdere fasen van actieonderzoek, afgestemd op de verschillende doelen van het onderzoek
  • Jezelf verder ontwikkelen in je rol als facilitator van actieonderzoek
  • Kwartier maken voor actieonderzoek binnen de eigen contexten

    Wanneer

    De leergang vindt plaats op de volgende dagen van 9.30 tot 16.30 uur:
    • Donderdag 21 maart 2024
    • Donderdag 18 april 2024
    • Donderdag 16 mei 2024
    • Donderdag 20 juni en vrijdag 21 juni 2024
  • Studiebelasting

    De leergang bestaat uit drie dagen en 1 tweedaagse op locatie in het centrum van Utrecht. Naast deze bijeenkomsten op locatie verwachten we dat deelnemers literatuur bestuderen en voorbereidingsopdrachten uitvoeren (in totaal 20 uur). De omvang is daarmee in totaal 2 EC.

    Credits

    Voor deze school wordt een Bewijs van Deelname verstrekt waarop het aantal uren (EC’s) vermeld zal worden.

    Docenten

    Dr. Famke van Lieshout was jarenlang verbonden aan Fontys Hogeschool en is sinds 1 oktober 2024 associate lector en onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht. Ze is expert in actieonderzoek en spreekt daarover regelmatig op verschillende podia in Nederland. Samen met Gaby Jacobs stelde ze het handboek samen Actieonderzoek: Principes en onderzoeksmethoden voor participatief veranderen.

    Prof. dr. Gaby Jacobs is hoogleraar humanistisch geestelijke verzorgingsstudies aan de Universiteit voor Humanistiek. Ze heeft uiteenlopende onderzoeksprojecten geleid en uitgevoerd op het brede terrein van zorg, welzijn, gezondheidsbevordering en educatie, met als centrale thema’s: participatie en empowerment, diversiteit, waarden en professionalisering. 


    Kosten

    €1800

    Dit is inclusief cursusmateriaal, thee/koffie, lunch en het boek Actieonderzoek: Principes en methoden voor participatief veranderen (Famke van Lieshout, Gaby Jacobs, Shaun Cardiff, |9789023257783, Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum).

    Studenten van Universiteit van Humanistiek krijgen een korting van €180.

    Aanmelden

    Annuleringsvoorwaarden: Bij annulering tot en met 22 februari 2024 is 10% van de deelnamekosten verschuldigd. Bij annulering na 22 februari 2024 dienen de deelnamekosten volledig te worden voldaan en bestaat er geen recht of aanspraak op terugbetaling.

    Locatie

    Centrum (binnenstad) van Utrecht

    Belangstelling?

    Heb je vragen? Mail ons via academie@uvh.nl.

    Er is plaats voor maximaal 20 deelnemers. 
    De voertaal is Nederlands.

Deze leergang biedt een diepgaande verkenning en ondersteuning bij het toepassen van participatief actieonderzoek als onderzoeksmethodiek en strategie voor verandering. Start: 21 maart 2024.