Lenteschool Participatief Actieonderzoek

Wil je als onderzoeker of professional verschil maken en je werkomgeving via actieonderzoek op een hoger plan tillen? Samen met Hogeschool Utrecht organiseert de Universiteit voor Humanistiek in het voorjaar van 2024 de Lenteschool  Participatief Actieonderzoek. Centraal staat het handboek Actieonderzoek: Principes en onderzoeksmethoden voor participatief veranderen. Het programma bestaat uit 3 dagen en 1 tweedaagse en wordt verzorgd door de auteurs van het handboek, associate lector Famke van Lieshout en hoogleraar Gaby Jacobs. 

Omvang: 5 lesdagen
Kosten: € 1800
Aantal deelnemers: 12-30


Interesse: De Lenteschool is gestart op 21 maart 2024. Heb je interesse in een volgende editie? Laat dan je naam en mailadres achter, zodat we je op de hoogte kunnen houden.


Houd me op de hoogte


Actieonderzoek is een aanpak voor wetenschappelijk onderzoek waarbij je handelen in de praktijk en onderzoek combineert. Het doel is het ontwikkelen van nieuwe kennis en tegelijk de praktijk verbeteren. Daarvoor doe je onderzoek in en met betrokkenen uit die praktijk, in plaats van voor of over de praktijk.


Deze leergang biedt een diepgaande verkenning en ondersteuning bij het toepassen van participatief actieonderzoek als onderzoeksmethodiek en strategie voor verandering. Je krijgt inzicht in en handvatten voor het omgaan met complexe vraagstukken in praktijken van zorg, welzijn, maatschappelijke dienstverlening en geestelijke verzorging. Dat doen we door het faciliteren van onderzoek-, leer- en veranderprocessen.


Uitgangspunten van deze vorm van actieonderzoek, zijn:

 • relationele theorieën
 • persoonsgerichte praktijkvoering
 • faciliteren van impact
Centraal staat de participatie van de belanghebbenden in het onderzoek. Ook is er veel aandacht voor de ethische en machtsaspecten. Bovendien staan we nadrukkelijk stil bij de rollen van de onderzoeker en de verandering en participatie van de onderzoeker in de praktijk. 

Voor wie

Professionals met een onderzoeks- of supervisierol bij onderzoek, promovendi werkzaam in het domein van gezondheid, welzijn, educatie, maatschappelijke dienstverlening en geestelijke verzorging. Je hebt een opleiding op master/ HBO+ niveau, en hebt een onderzoeksproject als je start met de Lenteschool. Let op: het hebben van een concreet onderzoeksproject is een belangrijke voorwaarde voor deelname. Heb je hier vragen over? Laat het ons weten, we nemen nog contact met je op. 

Wat kun je na afloop van deze winterschool?

 • Jezelf positioneren ten opzichte van de wetenschapsopvatting en kwaliteitscriteria binnen actieonderzoek
 • Actieonderzoek-principes vertalen naar het eigen onderzoek
 • Een onderzoeksdesign ontwikkelen voor actieonderzoek, afgestemd op de verschillende doelen van het onderzoek
 • Jezelf verder ontwikkelen in je rol als actieonderzoeker
 • Kwartier maken voor actieonderzoek binnen de eigen contexten

  Wanneer

  De leergang vindt plaats op de volgende dagen van 9.30 tot 16.30 uur:
  • Donderdag 21 maart 2024
  • Donderdag 18 april 2024
  • Donderdag 16 mei 2024
  • Donderdag 20 juni en vrijdag 21 juni 2024
Heb je interesse in een volgende editie? Laat dan je naam en mailadres achter, zodat we je op de hoogte kunnen houden.


Houd me op de hoogte

 • Studiebelasting

  De leergang bestaat uit drie dagen en 1 tweedaagse op locatie in het centrum van Utrecht. Naast deze bijeenkomsten op locatie verwachten we dat deelnemers literatuur bestuderen en voorbereidingsopdrachten uitvoeren (in totaal 20 uur). De omvang is daarmee in totaal 2 EC.

  Credits

  Voor deze school wordt een Bewijs van Deelname verstrekt waarop het aantal uren (EC’s) vermeld zal worden.

  Docenten

  Dr. Famke van Lieshout was jarenlang verbonden aan Fontys Hogeschool en is sinds 1 oktober 2024 associate lector en onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht. Ze is expert in actieonderzoek en spreekt daarover regelmatig op verschillende podia in Nederland. Samen met Gaby Jacobs stelde ze het handboek samen Actieonderzoek: Principes en onderzoeksmethoden voor participatief veranderen.

  Prof. dr. Gaby Jacobs is hoogleraar humanistisch geestelijke verzorgingsstudies aan de Universiteit voor Humanistiek. Ze heeft uiteenlopende onderzoeksprojecten geleid en uitgevoerd op het brede terrein van zorg, welzijn, gezondheidsbevordering en educatie, met als centrale thema’s: participatie en empowerment, diversiteit, waarden en professionalisering. 


  Kosten

  €1800

  Dit is inclusief cursusmateriaal, thee/koffie, lunch en het boek Actieonderzoek: Principes en methoden voor participatief veranderen (Famke van Lieshout, Gaby Jacobs, Shaun Cardiff, |9789023257783, Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum).

  Studenten van Universiteit van Humanistiek krijgen een korting van €180.

  Locatie

  Centrum (binnenstad) van Utrecht

  Belangstelling?

  Heb je vragen? Mail ons via academie@uvh.nl.

  Er is plaats voor maximaal 20 deelnemers. 
  De voertaal is Nederlands.

Deze leergang biedt een diepgaande verkenning en ondersteuning bij het toepassen van participatief actieonderzoek als onderzoeksmethodiek en strategie voor verandering. Start: 21 maart 2024.