Leergang Luisterkunst in Zorg & Welzijn

Luisteren is de basis van menselijk contact. Het is dagelijks aan de orde, ongeacht waar en met wie het plaatsvindt. Toch gebeurt luisteren vaak op de automatische piloot. De grondslag van deze leergang is dat luisteren beter kan en dat dat veel oplevert voor alle betrokkenen. Het doel voor deelnemers is om te groeien in luisterkwaliteit. 


In deze leergang werken we aan verbetering van luisteren via bewustwording, attitude, kennis en vaardigheden. We werken via drie leerlijnen: theorie & modellen, belichaamd oefenen en zelfreflectie via schrijfopdrachten. Die lijnen werken op elkaar in en monden uit in een visie op luisteren die iets oplevert voor de eigen (werk)omgeving, plus praktische mogelijkheden daartoe.


Omvang:  12 bijeenkomsten van 3 uur (15.00 tot 18.00 uur)

Kosten: €1.555,-

Aantal deelnemers: 14 personen

Voor wie

De leergang is gepast voor mensen uit alle sectoren in zorg en welzijn waar mensen iets voor elkaar willen betekenen, professioneel of vrijwillig. Dit telt daar waar met (kwetsbare) mensen gewerkt wordt, waar mensen op elkaar af willen stemmen en elkaar willen verstaan, begrijpen, rechtdoen en respecteren. Het ultieme doel is dat ieder zich gehoord en gezien voelt.

Tijdens deze leergang

  • Verbeter je je eigen luistervermogen.
  • Ontwikkel je een visie op luisteren die je verder brengt in je eigen (werk)omgeving.
  • Verbreed je je kennis over luistermodellen en theorie.
  • Word je je bewuster van de (ontbrekende) kwaliteit van luisteren op veel plekken.
  • En rust je je toe om dit aan te kaarten.

Hoe ziet het programma er uit?

Praktisch zijn er 12 bijeenkomsten op maandagen van 15-18 uur. Deze zijn fysiek gepland in de Pieterskerk in Utrecht. We lezen en bespreken literatuur over luisteren en zorgrelaties (soms Nederlands, soms Engels). Er zijn blokken met oefeningen in de bijeenkomsten. Tussen de lessen door zijn er schrijfopdrachten aan de hand van persoonlijke reflectievragen, op regelmatige basis. De groep omvat 14-16 deelnemers, zodat persoonlijke aandacht gewaarborgd is. 

Maak kennis met de docent

Anne Goossensen. Anne werkt als hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek en bestudeert (met haar promovendi) zorgrelaties in diverse sectoren. Zie: Anne Goossensen | LinkedIn

Afronding

Na afloop krijg je een certificaat. 

Kosten

€ 1.555,- per persoon, inclusief koffie en thee.


Annuleringsvoorwaarden

Bij annulering tot 4 weken voor aanvang is 10% van de deelnamekosten verschuldigd. Daarna dienen de deelnamekosten volledig te worden voldaan en bestaat er geen recht of aanspraak op terugbetaling.

Over de UvH-Academie 

De UvH-Academie is een onderdeel van de Universiteit voor Humanistiek en verzorgt opleidingen aan publieke professionals.

In deze leergang werken we aan verbetering van luisteren via bewustwording, attitude, kennis en vaardigheden. De leergang is gepast voor mensen uit alle sectoren in zorg en welzijn waar mensen iets voor elkaar willen betekenen, professioneel of vrijwillig.