Leergang Luisterkunst in Zorg en Welzijn

Luisteren is de basis van menselijk contact. Het is dagelijks aan de orde, ongeacht waar en met wie het plaatsvindt. Toch gebeurt luisteren vaak op de automatische piloot. De grondslag van deze leergang is dat luisteren beter kán, wat veel oplevert voor alle betrokkenen. Het doel voor deelnemers is om te groeien in kwaliteit van luisteren. De leergang is passend voor iedereen uit de sectoren ‘zorg en welzijn’, professioneel of vrijwillig.


Omvang:  9 bijeenkomsten van 3 uur (15.00 tot 18.00 uur)

Kosten: €1.190,-

Aantal deelnemers: 8-16 personen

Start: 19 februari 2023
Let op: Locatie is Villa Tröst in Dordrecht


In deze leergang werken we aan verbetering van luisteren via bewustwording, attitude, kennis en vaardigheden. We werken via de  leerlijnen: theorie & modellen, belichaamd oefenen en zelfreflectie via schrijfopdrachten. 

Aanmelden

Aanmelden voor deze editie kan niet meer, maar heb je interesse in een volgende editie van de leergang? Laat je gegevens bij ons achter. 


Houd me op de hoogte

Voor wie

De leergang is passend voor iedereen uit de sectoren ‘zorg en welzijn’, professioneel of vrijwillig. Overal waar met (kwetsbare) mensen gewerkt wordt, waar mensen op elkaar af willen stemmen en elkaar willen verstaan, begrijpen en respecteren. Het ultieme doel is dat ieder zich gehoord en gezien voelt.

Tijdens deze leergang

  • Verbeter je je eigen luistervermogen.
  • Ontwikkel je een visie op luisteren die je verder brengt in je eigen (werk)omgeving.
  • Verbreed je je kennis over luistermodellen en theorie.
  • Word je je bewuster van de (ontbrekende) kwaliteit van luisteren op veel plekken.
  • En rust je je toe om dit aan te kaarten.

Maak kennis met de docenten


Anne Goossensen. Anne werkt als hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek en bestudeert (met haar promovendi) zorgrelaties in diverse sectoren. Zie: Anne Goossensen | LinkedIn


Ben de la Mar. Ben was als trainer betrokken bij het werk van de Telefonische Hulpdiensten in binnen- en buitenland en is tegenwoordig werkzaam voor Stichting Luistergoud. Samen geven ze deze leergang voor de tweede keer. Zie: Ben de la Mar | LinkedIn


Programma

Praktisch zijn er 9 bijeenkomsten op maandagen van 15-18 uur. Deze zijn fysiek gepland in Dordrecht.  We lezen en bespreken literatuur over luisteren en zorgrelaties (soms Nederlands, soms Engels). Er zijn blokken met oefeningen in de bijeenkomsten. Tussen de lessen door zijn er schrijfopdrachten aan de hand van persoonlijke reflectievragen, op regelmatige basis. De groep omvat 8-16 deelnemers, zodat persoonlijke aandacht gewaarborgd is. 

Data

19 februari (start), 4 maart, 18 maart, 15 april, 6 mei, 21 mei, 3 juni, 17 juni, 1 juli (afronding).  

Afronding

Na afloop krijg je een certificaat. 

Kosten

€ 1.190,- per persoon, inclusief koffie en thee.


Annuleringsvoorwaarden

Annulering dient per e-mail via academie@uvh.nl te gebeuren. Na inzending van het aanmeldingsformulier geldt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen, waarin de aanmelding zonder kosten of verplichtingen geannuleerd mag worden. Bij annulering tot 4 weken voor aanvang is 10% van de deelnamekosten verschuldigd. Bij annulering na 4 weken voor aanvang dienen de deelnamekosten volledig te worden voldaan en bestaat er geen recht of aanspraak op terugbetaling.

Wil je kennis maken?

Er zijn twee online informatiebijeenkomsten, waarin je kunt kennis maken met de hoofddocent voor een proefcollege en informatie krijgt over de leergang:

Maandag 15 januari 2024 van 17-18 uur, online

Donderdag 1 februari 2024 17-18 uur, online

Over de UvH-Academie 

De UvH-Academie is een onderdeel van de Universiteit voor Humanistiek en verzorgt opleidingen aan publieke professionals.

In deze leergang werken we aan verbetering van luisteren via bewustwording, attitude, kennis en vaardigheden. De leergang is gepast voor mensen uit alle sectoren in zorg en welzijn waar mensen iets voor elkaar willen betekenen, professioneel of vrijwillig. Start: maandag 19 februari. 9 bijeenkomsten van 3 uur.