Buitengewoon kennis-maken: collaboratief onderzoek naar zeven beleidsinitiatieven in complexe zorg
Periode: 2025- 2028
Status: start 1 feb 2025
In de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking staan we voor grote uitdagingen, vooral voor mensen met een complexe zorgvraag. Er is een groeiend tekort aan personeel en de financiële zorgen nemen toe. Om dit aan te pakken ontwikkelen organisaties allerlei beleidsinitiatieven. In dit onderzoek volgen we zeven verschillende initiatieven in zeven organisaties. Iedere organisatie brengt een eigen initiatief in. Er wordt een kernteam gevormd van bewoners, familie, zorgverleners en anderen. Dit team kijkt hoe het initiatief kan bijdragen aan toekomstbestendige zorg op een locatie voor mensen met een complexe zorgvraag. Het team verkent, ontwikkelt en implementeert het initiatief, met ondersteuning van onderzoekers en experts. De organisaties vormen met elkaar een leergemeenschap. Zij delen en ontwikkelen kennis over de inhoud van de initiatieven en over de manier waarop we met elkaar samenwerken en organiseren. Zo proberen we passende oplossingen voor de complexe zorg te vinden.
Samenvatting
Om de gehandicaptenzorg toekomstbestendig te maken worden momenteel diverse initiatieven ontwikkeld en geïmplementeerd, om de zorg anders te organiseren, zowel vanuit landelijk beleid als vanuit individuele organisaties. Een belangrijk deel van deze beleidsinitiatieven is gericht op vermaatschappelijking en inclusie in de reguliere samenleving én op samenwerking tussen formele en informele zorg. Dit lijkt ver af te staan van de huidige zorg voor mensen met complexe zorgvragen, en van de uitdagingen en knelpunten die men ervaart op locaties waar deze mensen verblijven (Kennisplatform EVB+, 2023). Bovendien regeert op deze locaties vaak de waan van de dag en is het – mede door personeelstekort en -verloop en de vaak uitdagende samenwerking met verwanten en andere betrokkenen – al genoeg uitdaging om samen heelhuids de dag door te komen. Het lukt dus vaak niet om nieuwe beleidsinitiatieven passend en duurzaam te operationaliseren voor intensieve zorglocaties. Terwijl juist hier mensen hun leven lang 24/7 afhankelijk zijn van de zorg vanuit de WLZ.
In dit onderzoek willen we samen met zeven zorgorganisaties serieus werk maken met een door hen urgent geacht beleidsinitiatief voor toekomstbestendige zorg. Iedere organisatie brengt een eigen initiatief in en draagt een locatie aan die als signaallocatie willen dienen. We gaan vervolgens op locatieniveau aan de slag met dit ‘beleidsinitiatief voor toekomstbestendige zorg’, met alle betrokkenen, vanuit alle lagen van de organisatie.
De collaboratieve kennis die we opdoen tijdens dit project, passen we tijdens het onderzoeksproces toe op de locatie – en desgewenst de organisatie – waar het onderzoek plaatsvindt. Hierbij streven we er nadrukkelijk naar om het samen werken en leren rondom ieder beleidsinitiatief een duurzaam vervolg te geven. Door zo samen te werken en te leren op verschillende locaties, beogen we:
- het leven van de bewoners, hun familie en de zorgverleners prettiger en minder ingewikkeld te maken
- samen met alle betrokkenen meer inzicht te krijgen in hoe ze passend en duurzaam kunnen samenwerken
- de geselecteerde beleidsinitiatieven vorm en invulling te geven die recht doet aan alle betrokkenen
- van elkaar te leren over de zeven gezamenlijk vormgegeven manieren van organiseren oplossingen te vinden voor actuele vraagstukken in de complexe zorg waar ook andere zorgorganisaties mee te maken hebben
- oplossingen te vinden voor actuele vraagstukken in de complexe zorg waar ook andere zorgorganisaties mee te maken hebben
Onderzoekers
- Dr. Gustaaf Bos, projectleider van het project, tevens onderzoeker en co-promotor.
- Dr. Eline Roelofsen, copromotor en onderzoeker.
- Drs. Wietske Verhagen, PhD-student.
- Prof.dr. Carlo Leget, promotor.
Partners
- Prisma
- Cello
- Amarant
- Zozijn
- Pluryn
- Philadelphia
- Amerpoort
(Co)financiering
ZonMw, programma langdurige zorg en ondersteuning II
Zie ook
projectpagina website ZonMwContact
Gustaaf Bos, g.bos@uvh.nl
In de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking staan we voor grote uitdagingen, vooral voor mensen met een complexe zorgvraag. Er is een groeiend tekort aan personeel en de financiële zorgen nemen toe. Om dit aan te pakken ontwikkelen organisaties allerlei beleidsinitiatieven. In dit onderzoek volgen we zeven verschillende initiatieven in zeven organisaties.