RadioDoc met portret van geestelijk verzorger Charlotte Molenaar
24 februari 2020
Sinds een jaar bestaat er een subsidieregeling voor mensen die thuis een gesprek willen met een geestelijk verzorger. Geestelijk verzorgers zijn te vinden in zorginstellingen, gevangenissen, en bij organisaties als het leger en de politie, maar nu gaan ze dus ook, op kosten van de overheid, de wijk in. Elianne Meijer maakte een portrettenserie van geestelijk verzorgers die achter de voordeur hun werk doen.
Hoe doe je dat eigenlijk, de geest verzorgen? "Ja, dat is een lastige," lacht Charlotte. "Ik vat het maar samen als: naar binnen luisteren, luisteren hoe je je tot het leven verhoudt vanuit jezelf." Als dochter van een huisarts hoorde Charlotte haar vader vertellen over mensen die met onverklaarbare fysieke klachten bij de dokter kwamen, en daar hing vaak een heel verhaal aan vast.
Als geestelijk verzorger kun je hierbij een bijzondere rol spelen. Hierbij is het belangrijk dat mensen zich veilig voelen. dat ze iets kunnen vertellen, zonder dat er meteen iets mee gedaan moet worden. Een belangrijke randvoorwaarde is dan ook de geheimhoudingsplicht van een geestelijk verzorger. Charlotte: "Ik kan vrij luisteren. Zonder doel. Dat is heel bijzonder. Het niet iets willen bereiken, maar aanwezig zijn bij wat er is. Uithouden bij het leven dat je soms zo machteloos maakt."
Beluister de reportage op 2Doc, minuut 40 tot 50.
Charlotte zette de website op: www.geestelijkeverzorging.nl
Zie ook:
Meer geestelijk verzorgers in de media
Verhalen uit de praktijk
Radio 2Doc startte een portrettenserie met geestelijk verzorgers: Zingeving aan huis. De eerste keer volgen we oud-studente Charlotte Molenaar, een humanistische geestelijk verzorger in Amsterdam.