Caroline Suransky benoemd tot hoogleraar Onderwijs
1 mei 2025
Het college van bestuur van de Universiteit voor Humanistiek heeft dr. Caroline Suransky benoemd tot hoogleraar Onderwijs. De benoeming gaat in op 1 mei 2025. De leerstoel heeft een focus op diversity, equity & inclusion (DEI) in het hoger onderwijs; en is de eerste leerstoel op de UvH met een onderwijsprofiel.
De leerstoel richt zich op vier met elkaar verbonden kerntaken: 1) onderwijsvernieuwing en curriculumontwikkeling 2) professionalisering en community building 3) maatschappelijke impact en (inter)nationale samenwerking en 4) onderwijsonderzoek en leiderschapsontwikkeling. Met de keuze van een leerstoel met onderwijsprofiel wil de UvH bijdragen aan gelijke waardering van alle kerndomeinen binnen de wetenschap, conform het landelijke Erkennen & Waarderen-beleid.
Caroline Suransky: “Diversity, equity & inclusion zijn geen optionele aanvullingen, maar pijlers van betekenisvol onderwijs in een democratische samenleving. Juist nu deze waarden onder druk staan, is het des te belangrijker om ze stevig te verankeren in het onderwijs en de organisatiecultuur. Met deze leerstoel wil ik bijdragen aan een UvH en universitair landschap waar inclusief, maatschappelijk betrokken en kritisch onderwijs centraal staat. En waar we, juist in tijden van polarisatie, bewust kiezen voor academische én maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zo helpen we studenten om als professionals hun weg te vinden in een wereld vol complexiteit."
Rector Joke van Saane over de benoeming: “Diversity, equity & inclusion is een relevanter maatschappelijk thema dan ooit. De expertise en ervaring van Caroline Suransky in nationale en internationale context met deze thematiek maakt dat we zeer verheugd zijn met deze benoeming. De UvH kiest bewust voor een hoogleraar met onderwijsprofiel, omdat alle kerndomeinen van de wetenschap gelijke waardering verdienen.”
Over Caroline Suransky
Caroline Suransky is universitair hoofddocent Hoger Onderwijs en Sociale Verandering aan de UvH en voorzitter van de Stuurgroep Diversity, equity & inclusion (DEI). Sinds 2023 is zij ook Extraordinary Associate Professor aan de vakgroep Education Policy Studies van Stellenbosch University in Zuid-Afrika. Daarvoor was zij Visiting Professor aan het Institute for Reconciliation and Social Justice van de Zuid-Afrikaanse University of the Free State (2011–2023) en lid van het college van bestuur van de UvH met de portefeuille Onderwijs en Studentenbeleid (2004–2010).
Caroline heeft ruime internationale ervaring in onderwijsvernieuwing. Recent leidde ze het Woke en Weerstand-project op de UvH (2022–2024). In samenwerking met het Franse collectief S-Composition ontwikkelt ze educatieve interventies, geïnspireerd op het gedachtegoed van Bruno Latour. Ze was medeoprichter van de International Summer School on Pluralism and Social Change, in samenwerking met het Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking (HIVOS) (2004 – 2016) en UvH-coördinator van het InclUUsion-programma voor vluchtelingstudenten (2017 – 2022). Ze publiceert internationaal over dekolonisatie, epistemische rechtvaardigheid, pluralisme en educatie in het tijdperk van het Anthropoceen. Ook begeleidt ze promotietrajecten over educatie en sociale verandering. Naast haar academisch werk was ze van 2015 tot en met 2023 lid van het hoofdbestuur van het Humanistisch Verbond.
Over de leerstoel
De leerstoel Onderwijs met een focus op diversity, equity & inclusion (DEI) richt zich op vier met elkaar verbonden kerntaken:
1. Onderwijsvernieuwing en curriculumontwikkeling:
DEI in het onderwijs is een belangrijke voorwaarde om recht te kunnen doen aan de ervaringen en behoeften van een steeds diversere groep studenten en medewerkers en pluriforme werkvelden. De leerstoel initieert en begeleidt onderwijsvernieuwing vanuit verschillende theoretische perspectieven, in samenwerking met collega’s van binnen en buiten de universiteit.
2. Professionalisering en community building binnen de UvH:
Een inclusieve academische cultuur vraagt om voortdurende (zelf)reflectie, collegiale uitwisseling en gerichte professionalisering. De leerstoel zet zich in voor de verbetering van de leer- en werkomgeving, met als doel een academische gemeenschap te bevorderen waarin ruimte is voor zowel verschil als verbinding.
3. Maatschappelijke impact en (inter)nationale samenwerking:
De leerstoel draagt bij aan de versterking en het uitbreiden van netwerken rondom DEI. Zowel binnen als buiten de academie. Er worden wetenschappelijke symposia en cursussen voor professionals georganiseerd in samenwerking met academische instellingen en maatschappelijke partners zoals het Humanistisch Verbond. Ook is er aandacht voor internationale samenwerking, onder andere met Stellenbosch University in Zuid-Afrika. Afgelopen jaar hebben we vanuit het Woke en Weerstand-project een serie dialogen georganiseerd tussen studenten van de UvH en Stellenbosch. Tijdens deze bijeenkomsten discussieerden zij over de betekenis van dekolonisatie in het hoger onderwijs binnen onze historisch verbonden, maar zeer verschillende contexten. Dergelijke internationale uitwisselingen zullen de komende jaren worden versterkt, als onderdeel van de bredere inzet op internationalisering.
4. Onderwijsonderzoek en leiderschapsontwikkeling:
De versterking van kennis over DEI in het onderwijs vraagt om gerichte onderzoeksinspanningen. De leerstoel stimuleert en begeleidt onderzoek op dit terrein. Onder andere via promotietrajecten en onderzoeksubsidieaanvragen in samenwerking met collega’s. Daarnaast wordt ingezet op de ontwikkeling van nieuw leiderschap met betrekking tot DEI. Bijvoorbeeld door jonge academici te mentoren en ruimte te creëren voor nieuwe stemmen in de UvH.