Nieuwsbrief #6 - maart 2012

Nieuwe data, nieuwe kansen!

We hebben weer een paar mooie programma's in de planning staan de komende maanden. Voor alle programma's geldt dat ze plaatsvinden op de Universiteit voor Humanistiek, en dat u zich kunt aanmelden met een e-mail aan Mark Bos

 

Sparky Thinking!
Een praktische workshop het toepassen van de principes van kinderfilosofie in uw eigen werk. Ook met volwassenen!  Door drs. José Krijnen. Meer informatie>>
20 april, 13.00-17.00, 125 euro

 

Inleiding in Kwalitatieve Data-analyse.
Een tweedaagse cursus rond de belangrijkste strategieën voor het analyseren van kwalitatieve data. Door dr. Wander van der Vaart. Meer informatie>>
30 mei en 1 juni, 10.00-17.00, 575 euro

 

Het Kwalitatief Interview.
Wegens succes van de eerste ronde dit jaar, een extra editie van deze tweedaagse basiscursus kwalitatief interviewen. Voor onderzoekers die deze vaardigheid toe willen voegen aan hun repertoire. Door dr. Inge Varekamp. Meer informatie>>
14 en 15 juni, 10.00-17.00, 575 euro

 

Zin in lesgeven.
Een intensief onderzoek naar uw leraarschap. Bepaal opnieuw het kompas! In samenwerking met het APS, Fontys en Windesheim. Meer informatie>>
10 sep, 8 okt, 12 nov en 10 dec, 16.00-21.00, 1075 euro

 

Zingeving en Macht in Organisaties
Alweer de zesde editie van dit hoogwaardige inspiratieprogramma. Gaan macht en het Goede Leven samen in organisaties? Met bijdragen van prof. dr. Harry Kunneman, prof. dr. Joep Dohmen, dr. Martin Hetebrij, dr. Ruud Kaulingfreks, en prof. dr. Joachim Duyndam. Meer informatie>>
1, 8, 15, 29 november en 6 december, 14.30-20.15, 1975 euro

 

Opleiding tot Integriteitadviseur.
Een intensief programma met de kennis en vaardigheden om uw deskundigheid op het gebied van integriteit te bevorderen. Met uitgebreide aandacht voor uw eigen werkpraktijken. Korte variant voor onderzoekers/vertrouwenspersonen, lange variant voor integriteitadviseurs/functionarissen. Meer informatie>>
Start op 14 september, met 8 (kort) of 19 (lang) bijeenkomsten om de 2 weken.
10.00-17.00, 3500 / 6200 euro.

Uitgelicht: de Opleiding Integriteitadviseur in nieuwe vorm

Onze opleiding tot Integriteitadviseur, welke we aanbieden in samenwerking met Governance & Integrity, gaat in september dit jaar weer van start. Dit jaar doen we het echter een beetje anders. In plaats van een opleiding van 1 jaar, bestaand 19 bijeenkomsten, wordt het geheel nu in 2 delen aangeboden. De eerste 8 bijeenkomsten (sep t/m dec 2012) vormen een basisopleiding voor iedereen die geinteresseerd is in de thematieken rond integriteit. De overige 11 bijeenkomsten vormen een verdieping, die speciaal gericht is op mensen die reeds als integriteitfunctionaris of adviseur aan het werk zijn.

Dus, bent u vertrouwenspersoon, onderzoeker of anderszins bezig met integriteitsbeleid in uw organisatie, maar vindt u een opleiding van 1 jaar wat teveel van het goede, dan is het nu de kans om toch mee te doen met het eerste deel.
De precieze inhoud van de twee delen wordt nu volop ontwikkeld, daarvan houden we u uiteraard via onze nieuwsbrief en de webpagina op de hoogte.

Uitgelicht: Sparky Thinking! kinderfilosofie

Ook speciale aandacht deze keer voor de eerstvolgende workshop: Sparky Thinking! Deze workshop gaat over kinderfilosofie, en wat u daar in uw werk mee kan. Grote vragen en pittige reflectie, maar dan op een vrolijkere, creatievere manier.

In de workshop:
- krijgt u het wat en waarom van kinderfilosofie;
- gaat u zelf filosoferen en leert vervolgens de methodiek van een filosofisch gesprek;
-gaat u kijken waar u kinderfilosofie kunt inzetten in uw eigen organisatie; 
- en krijgt u een overzicht van bestaand materiaal van kinderfilosofie, zodat u zelf verder kunt verdiepen.

Willem Blokland (humanistisch raadsman en Hoofd van de Dienst voor Levensoriëntatie & Geestelijke Verzorging van het Universitair Medisch Centrum Utrecht) over de workshop:
"In ons team van geestelijk verzorgers worden we graag op een ander been gezet. In de workshop Sparky Thinking van José Krijnen spraken we op een nieuwe manier met elkaar. Nog nooit hadden we een gesprek gevoerd via het stellen van vragen aan een bloemkool op tafel. Of stil gestaan bij de vraag of een sneeuwvlokje eindig of oneindig is.
We waren allemaal enthousiast om er achter te komen dat de grote vragen van het leven ook op een verfrissend andere manier ter sprake kunnen worden gebracht."

En docente José Krijnen zegt:
"Tijdens de vorige workshop waren mensen razend enthousiast over het leren stellen van filosofisch prikkelende vragen. Er ontstaat ruimte rondom de anekdote door het onderzoeken van achterliggende vooronderstellingen."


Docent
 José Krijnen 
Datum 20 april 2012
Tijd 13.00u - 17.00u  
Locatie Universiteit voor Humanistiek, Kromme Nieuwegracht 29, Utrecht 
Kosten €125 btw-vrij 
Aanmelden Mail naar mbs@uvh.nl
Annuleren met restitutie van uw betaling kan tot uiterlijk twee weken voor aanvang van de workshop. Daarna wordt het hele bedrag in rekening gebracht.

Impressies afgelopen activiteiten

Twee curussen kwalitatief onderzoek
Met 8 en 10 deelnemers hadden we deze winter twee mooie cursussen op het gebied van kwalitatief onderzoek, te weten Atlas.ti, een inleiding, door Elise van Alphen en Het kwalitatief interview, door Inge Varekamp.

Een aantal reacties van deelnemers:
'Goede balans tussen theorie en praktijk.'
'De docent weet een open en ontspannen sfeer te creëren, waar iedereen met zijn vragen tot zijn recht komt.'
'Er werd uitgebreid gewerkt met je eigen vraagstelling. Daar kon je feedback op krijgen.'
'Het meteen kunnen werken met eigen materiaal was heel prettig!'
Deze twee cursussen staan inmiddels weer gepland. Zie hiervoor bovenstaand overzicht.

 

Voorjaarsconferentie Frion

Op donderdag 15 maart hield zorgorganisatie Frion haar jaarlijkse voorjaarsconferentie. Frion is een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking, waarbij de eigen regie van de cliënt in een zeer hoog vaandel staat.
Alexander Maas verzorgde een inleiding rond de logica's van de lantaarnpalen en kampvuren, en Bianca Lugten begeleidde de rest van de dag middels een vorm van open space. Er werd volop gebrainstormd over het nieuwe meerjarenplan, en specifiek over de manier waarop eigen initiatieven op de werkvloer nog meer en beter ondersteund kunnen worden. Bianca had twee studenten van de Universiteit voor Humanistiek meegenomen om de gesprekken goed op gang te brengen, en afgestudeerd humanisticus en 'Personal Pianist' Freek Zwanenberg zorgde voor muzikale begeleiding van de gesprekken. Het was, al met al, een mooi dagje humanistiek in de praktijk!