Nieuwsbrief #5 - februari 2012

'Wie nergens voor staat, valt overal voor', was één van de mooie spreuken die voorbij kwamen tijdens een inspiratielunch die we onlangs organiseerden. Staan voor je eigen waarden, voor dat wat jou tot een trotse professional maakt. En dat is nou precies wat we met onze programma's proberen te ondersteunen.

Het is daarbij ook fijn te merken dat er veel andere professionals bezig zijn met het vergroten van de ruimte voor zingeving en humanisering in organisaties. Zo hebben we een groeiend netwerk van gelijkgestemde 'twitterspreeuwen', waarin we elkaar volop inspireren en op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen. Kom eens kijken in dat netwerk, ons twitteraccount is @ZingevingenProf.
In deze nieuwsbrief onder meer een overzicht van de nieuwste programma's en een beeldende terugblik op de afgelopen Dies Natalis. 

Wie weet tot snel!

Laatste kans voor cursussen kwalitatief onderzoek!

  • 16 en 17 februari is er de cursus Atlas.ti, een inleiding, gegeven door Elise van Alphen. Kosten 525,-  U kunt zich uiterlijk morgen (dinsdag 14 februari) hiervoor aanmelden.
  • Op 1 en 2 maart is er de cursus Het kwalitatief interview, gegeven door Inge Varekamp. Kosten 550,-  Geeft u zich zo spoedig mogelijk op om een plekje te bemachtigen!

Symposium Interventie in Perspectief

Op 2 maart organiseren we het symposium Interventie in Perspectief: de vrijheid om te interveniëren in een jeugdgevangenis.
Over ordebewakers, ordeverstoorders, de rol van interim-management, de (on)mogelijkheid van interventies, en meer.
Naar aanleiding van het boeiende promotieonderzoek van Wilfred Verweij over jeugdinrichting 't Nieuwe Lloyd.
Kosten: 50,- Kijkt u hier voor meer informatie, of meldt u zich hier direct aan.

En verder dit jaar?

Inmiddels staan er weer een aantal boeiende programma's op stapel in der verdere toekomst. Bijvoorbeeld:

  • Cursus Inleiding in kwalitatief analyseren. Voor onderzoekers, aio's, PhD's, en anderen die grip willen krijgen op kwalitatieve data. Kosten 575,- De docent is Wander van der Vaart. De data volgen spoedig!
  • Vanaf 8 maart is het weer tijd voor het inspiratieprogramma Zingeving en Macht in Organisaties. Een filosofisch blikverruimend programma dat laat zien hoe ingewikkelde organisatieproblemen ook een bron van verwondering en creativiteit kunnen zijn. Kosten 1975,-
  • Op 20 april gaan we heel praktisch aan de slag met kinderfilosofie in de workshop Sparky Thinking! José Krijnen neemt u mee in deze vrolijke, prikkelende en tegelijk heel diepgaande wereld, en laat u weer gaan met concrete handvaten om het zelf in de praktijk te brengen. Kosten 125,-
  • Op 14 september gaat de Opleiding Integriteitadviseur weer van start. Een intensief programma van een jaar, met een schat aan docenten en ervaringsdeskundigen op het gebeid van integriteitsbeleid. Kosten 6200,-
    Neem voor meer informatie en/of aanmelding contact op met Mark Bos via mbs@uvh.nl

Terugblik Dies Natalis: zin in de stad!

Op 27 januari vierden we de 23ste verjaardag van de UvH met een mooi programma rond de toekomst van de stad Utrecht. Hoe ziet het onderwijs er dan uit? Wat is goed ouder worden in de toekomst? En hoe kunnen universiteit en culturele instellingen samenwerken?
Jos Kuklewski maakte van de dag een mooie foto-impressie. En mocht u de keynote speech van Renée Heijnen willen (terug)lezen, dan kan dat via deze link.  Volgend jaar vast en zeker weer zo'n mooie Dies!

Inspirerende 'Lunch pensant'

Op 24 januari toverden we één van de lokalen op de UvH om tot een heuse lunchroom. Een 11-tal managers van zorginstelling Kwintes kwamen 2 uur bij ons langs voor een 'lunch pensant', onder begeleiding van Bianca Lugten. Heerlijk eten werd afgewisseld met inspirerende theorie en concrete reflectie-oefeningen, rond de Harry Kunnemans notie van de lantaarnpaal- en kampvuur-logica. Hoe ga je om met systeemdruk aan de ene kant, en de minder grijpbare verhalen van de werkvloer aan de andere kant? Hoe verbindt je controle met warmte en inspiratie?


Kitty van Elst, hoofd begeleiden en wonen bij Kwintes, schreef ons na afloop: 'We werden geraakt, omdat we (h)erkenning kregen, ons gehoord voelden en weer perspectief aangereikt kregen om vanuit de energie de verbinding aan te gaan tussen deze twee werelden. Een zogenaamde warmtekrachtkoppeling via de gezamenlijke taal van de waarden. Dank voor deze weldadige verdiepingslunch!'

Lijkt het u ook leuk om eens op soortgelijke manier verdieping te combineren met gezelligheid? Bijvoorbeeld tijdens een teamoverleg, een afdelingsuitje of een jubileum? Neem dan gerust eens contact met ons op.