Nieuwsbrief #4 - januari 2012

Het is januari, grijs en nat. De warme feestmaand is voorbij...Tijd voor zingeving! Gelukkig bieden we in de komende wintermaanden volop mogelijkheden aan voor inspiratie en professionele ontwikkeling.
De eerste mogelijkheid is volgende week vrijdag al, op de Dies van de UvH. In deze nieuwsbrief vindt u verder een overzicht van wat we de komende periode op het programma hebben staan.

27 januari: Zin in de stad! Dies Natalis van de UvH

Hoe ziet Utrecht er uit in 2025? Er is voorspeld dat ze de snelst groeiende stad wordt van Nederland. Vooral jongeren en ouderen trekken naar de stad, aangetrokken door de vele voorzieningen op het gebied van scholing, cultuur en zorg. Wat verwachten zij van de stad? En: hoe kijken Utrechtse organisaties naar hun rol in de toekomst? Wat betekent dat voor de stappen die ze nu ondernemen, en kunnen zij iets voor elkaar betekenen?
Kom naar deze inspirerende middag, met bijdragen van onder meer Renée Heijnen (projectmanager Utrecht Europese Culturele Hoofdstad 2018), Peter de Haan (directeur Vrede van Utrecht) en Margriet van Kraats (directeur poppodium Tivoli). De dag is gratis en u kunt zich hier aanmelden.
Lees meer >>

3 februari: Gespreksatelier. 'Vragen stellen en vurige visie'

Een trainingsdag geheel in het teken van het bijschaven van uw persoonlijke stijl van communiceren. Op 3 februari doen we dat door specifiek te kijken naar (oude en nieuwe) manieren van vragen stellen, en met het maken van een persoonlijk en passievolle visie.
Een dag met als doel dat u leert de juiste vragen te stellen, en u na afloop weggaat met een visie die klopt, die leeft. De docent die dag is drs. Bianca Lugten. 
Kosten: €315 btw-vrij
Aanmelden kan bij via mbs@uvh.nl
Lees meer >>

Nog plaats bij 2 cursussen Kwalitatief Onderzoek

Twee cursussen om uw verder te ontwikkelen in kwalitatieve onderzoeks- en analysemethoden.
Op 16 en 17 februari organiseren we de tweedaagse cursus Atlas.ti, een inleiding, gegeven door drs. Elise van Alphen. Atlas.ti is software waarmee u uw data (interviews, teksten, grafieken, geluidsfragmenten) systematisch kunt analyseren. Kosten zijn €525 btw-vrij.
Op 1 en 2 maart (let op: data waren eerst 2 en 3 februari) is er de cursus Het kwalitatief interview, gegeven door dr. Inge Varekamp. In deze tweedaagse praktische cursus leer u hoe u kwalitatieve interviews voorbereidt en waar u tijdens het interviewen op moet letten. Kosten zijn €550 btw-vrij.
Aanmelding voor beide cursussen kan met een e-mail aan Mark Bos, m.bos@uvh.nl
Lees meer >>

2 maart: Symposium Interventie in Perspectief

Op 2 maart 2012 organiseert Zingeving & Professie het symposium Interventie in Perspectief, n.a.v. het proefschrift Orde bewakers en orde verstoorders,
stagnatie en verandering in jeugdgevangenis 't Nieuwe Lloyd van Wilfred Verweij.
- Wat onderscheidt een interventie van een ‘gewone handeling’?
-
Wat is een goede interventie?
-
Wat zijn de voor- en nadelen van een interveniërende buitenstaander?
- Is niets doen ook een interventie?
Tijdens dit symposium worden verschillende lagen en perspectieven van interveniëren besproken. Wilfred Verweij geeft een inleiding, verschillende sprekers gaan in op zijn proefschrift en er is een gesprek met de zaal.
Dit symposium wordt georganiseerd in samenwerking met de sectie Kritische Organisatie- en Interventiestudies.
Locatie: Unversiteit voor Humanistiek, Utrecht
Kosten: €50
Aanmelden: https://interventieinperspectief.paydro.net/
Lees meer >> 

Vanaf 8 maart: Zingeving en Macht in Organisaties

Het programma Zingeving en Macht in Organisaties daagt u uit te verkennen op welke wijze de thema’s zingeving en macht in uw eigen werk een rol spelen.
U leert om de complexiteit in organisaties niet alleen als een probleem te zien, maar ook als een bron van verwondering en creativiteit.
Vanuit (kunst)filosofische en organisatietheorieën krijgt u instrumenten voor de praktische toepassing hiervan in uw eigen werk.
Met bijdragen van: Harry Kunneman, Joep Dohmen, Joachim Duyndam, Martin Hetebrij en Ruud Kaulingfreks.
Kosten: €1975 btw-vrij (inclusief diner en materiaal)
Data: 8 en 22 maart, 5 en 19 april en 10 mei.
Aanmelden via m.bos@uvh.nl
Lees meer >>

20 april: Sparky Thinking, een workshop over kinderfilosofie

Is een sneeuwvlokje oneindig? En uw fantasie? Of een oplaadbare batterij? Wat zou u willen vragen aan een bloemkool?
Deze prikkelende vragen worden u onder andere gesteld in de workshop Sparky Thinking door José Krijnen.
In de workshop krijgt u:
- het wat en waarom van kinderfilosofie;
- u gaat zelf filosoferen en leert vervolgens de methodiek van een filosofisch gesprek;
- u kijkt waar u kinderfilosofie kunt inzetten in uw eigen organisatie; 
- een overzicht van bestaand materiaal van kinderfilosofie.
Kosten: €125, aanmelding via m.bos@uvh.nl
Lees meer >> 

Nieuw boek van Jan Hein Mooren

In het boek Verbeelding en Bestaansorientatie, verschenen bij Uitgeverij De Graaff, bespreekt Jan Hein Mooren de rol van de verbeelding aan ons leven, in het plannen van onze toekomst, in ons denken over de machten of krachten die ons lot bepalen, enz.
Het geeft niet alleen theoretische handvatten, het is ook een praktijkboek. De dimensie van zingeving en levensbeschouwing is in verschillende soorten begeleiding aan de orde: supervisie, onderwijs, coaching, trainingen en geestelijke begeleiding. Een apart werkboek reikt werkvormen aan voor professionals die het belang van deze dimensie onderkennen.
Met prachtige foto's van UvH-alumnus Ilse Vooren.
Lees meer >>