Nieuwsbrief # 34 - januari 2018

"Een nieuw jaar, nieuwe kansen". Wij bij Zingeving & Professie voegen daar graag "Een nieuw jaar, een nieuwe nieuwsbrief" aan toe. Allereerst willen wij van deze gelegenheid gebruik maken om u een heel mooi 2018 te wensen. Ook willen wij deze nieuwsbrief gebruiken om u op de hoogte te stellen over het symposium de (on)zin van een ritueel, de Celebranten Opleiding, een workshop over hedendaagse rituelen, Wervelende Werkvormen en de Dies Natalis.

Wat is de (on)zin van een ritueel? - Symposium 3 april

Rituelen zijn van alle tijden en culturen. Waarom doet de mens aan ritueel? Het begrijpen van een onbekend of vreemd ritueel is soms lastig, danwel onmogelijk. Wat is de zin van ritueel? Of blijken rituelen juist zinloos? 

De Celebranten Opleiding organiseert op 3 april een symposium rond de vraag naar de zin en onzin van ritueel. Tijdens deze middag zullen docenten van de opleiding reageren op de vraag naar de zin en onzin van ritueel. Daarnaast zal het reeds verschenen boek “De logica van geuren, Rituelen aan het levenseinde” worden gepresenteerd. Sprekers zijn o.a. Dr. Joanna Wojtkowiak, Prof. Anne Goossenen, en drs. Sophie Albers. Aanmelden voor dit symposium kan hier.   

Start Celebranten Opleiding September 2018

Op donderdagmiddag 6 september zal de Celebranten Opleiding 2018-2019 van start gaan. De complete lijst met nieuwe data vindt u hier op onze website, waar nu ook het aanmeldformulier voor de nieuwe opleiding te vinden is. Bent u nieuwsgierig wat deze opleiding precies inhoudt of wie de docenten zijn, kijk dan gerust eens op onze website of neem contact op met Maya Swaans: m.swaans@uvh.nl

Gratis workshop Hedendaagse rituelen in de dagelijkse praktijk

Interesse in de Celebranten Opleiding? Het Humanistisch Verbond biedt een PDF-bestandinteressante workshop over rituelen aan die wordt gegeven door twee oud-studenten van de Celebranten Opleiding.In deze workshop over rituelen in de dagelijks praktijk krijgen deelnemers een brede theoretische achtergrond aangereikt over rituelen: diverse wetenschappelijke visies op het fenomeen ritueel, de verschillende functies of ‘dimensies’ van ritueel en de de veranderende maatschappelijke context waarin rituelen in deze tijd verlangd en voltrokken worden. Daarnaast zal er veel gelegenheid zijn om zelf aan de slag te gaan met rituelen. Deelnemers kunnen een eigen ritueel op maat ontwerpen, passend bij een casus uit de dagelijkse werkpraktijk, of een bestaand ritueel verder ontwikkelen of verbeteren. 

Data: 21 februari 2018 10.00 – 13.00 & 21 februari 2018 14.00 – 17.00 Locatie: Universiteit voor Humanistiek. Deelname is gratis, maar aanmelding is verplicht. Hiervoor kunt u mailen naar diensten@humanistischverbond.nl

Wervelende Werkvormen

Op vrijdag 6 en 20 april zal er weer een cursus Wervelende werkvormen gegeven worden. Docente Lotte Huijing leert u gedurende deze tweedaagse cursus om met behulp van verschillende werkvormen groepsbijeenkomsten leuker én effectiever te maken. Tijdens deze cursus zult u veel bronnen aangereikt krijgen waarmee u uzelf en anderen volop kunt inspireren. Nieuwsgierig geworden? Bezoek dan onze website.

Agenda Universiteit voor Humanistiek:

29 januari Dies Natalis: Waardigheid als menselijk streven

Op maandagmiddag 29 januari viert de Universiteit voor Humanistiek haar 29e verjaardag met een themamiddag over 'waardigheid'.  De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens benadrukt het belang van menselijke waardigheid en stelt dat mensen gelijk zijn in waardigheid en rechten. Maar wat houdt waardigheid in? De dieslezing wordt verzorgd door prof. dr. Jeannette Pols. Voor meer informatie over de sprekers en het programma klikt u hier. De Dies Natalis is gratis toegankelijk, maar meldt u zich alstublieft wel even aan.