Nieuwsbrief # 30 - februari 2017

In deze voorjaarseditie van de nieuwsbrief van het praktijkcentrum Zingeving & Professie, geven we u graag een impressie van de nieuwe Celebranten opleiding die op 14 februari van start is gegaan. De foto's geven een indruk van de eerste bijeenkomst, waarin deelnemers aan de hand van 30 beelden een ritueel ontworpen voor een 'nieuw begin.' Verder brengen we u op de hoogte van de diverse activiteiten die de komende maanden plaatsvinden: de masterclass Zingeving & Zinnelijkheid, de cursus Wervelende Werkvormen en het inspiratieprogramma Moreel Leiderschap. Tenslotte geven we u een voorproefje van ons programma-aanbod in het najaar van 2017. 


Masterclasses Kritische Organisatiefilosofie

Vanaf 7 september 2017 start er een nieuwe reeks Kritische Organisatiefilosofie. Wat kunt u van deze masterclasses verwachten? In deze reeks verheldert u uw visie op organisaties door gezamenlijk het gedachtegoed van enkele originele denkers over organiseren en organisaties tegen het licht te houden en daarover kritisch onderzoekend te filosoferen. Thema’s die tijdens de bijeenkomsten naar voren zullen komen zijn: maakbaarheid en sensibiliteit, deugden en discoursen. Wilt u meer informatie over de masterclasses? Bezoek dan onze website.

Masterclass Zingeving & Zinnelijkheid

Op donderdag 30 maart vindt de derde masterclass plaats van NieuwWaardige Organisatiefilosofie. Ditmaal staat, onder de titel Zingeving & Zinnelijkheid, het thema ‘werklust’ centraal. Gasten voor deze bijeenkomst zijn journalist en schrijver Henk Steenhuis en denkadviseur Edu Feltmann. Steenhuis schreef het boek Werk VerZetten waarin hij de vier betekenissen volgt die René Gude aan zin toekende: het zinnelijke, het zintuiglijke, het zinrijke en het zinvolle. Tijdens de masterclass zal hij ingaan op het boek en daarnaast zal hij met de deelnemers het grote ‘Zin In Werk Spel’ spelen. De tweede spreker is Feltmann. Hij zal verder filosoferen over het thema 'werklust.' Als voorproefje voor de masterclass kunt dit interview met Feltmann lezen. 

Inspiratieprogramma Moreel Leiderschap

Van 10 april tot en met 15 mei vindt het inspiratieprogramma Moreel Leiderschap plaats. In deze vierdaagse masterclasses laten Martin Hetebrij en Joachim Duijndam u nadenken over vragen als: 'hoe kunt u koers bepalen en uw morele kompas ontwikkelen?', 'hoe kunt u weerbaarheid ontwikkelen ondanks tegenslag en druk in een organisatie?' en 'hoe kunt u in overeenstemming met uw eigen waarden deelnemen aan het politieke spel?' Een belangrijk onderdeel van de masterclasses is de verbinding met uw werkpraktijk. Met trainster Bianca Lugten gaat u aan de slag met eigen vragen en casuïstiek over leiderschap. U kunt zich nog aanmelden. Voor meer informatie neem een kijkje op onze website.

Cursus Wervelende Werkvormen

Op 11 april aanstaande start de tweedaagse cursus Wervelende Werkvormen. Tijdens deze cursus gaat u aan de slag met verschillende werkvormen om groepsbijeenkomsten leuker én effectiever te maken. De training is geschikt voor iedereen die met groepen werkt of groepsbijeenkomsten begeleidt. Tevens krijgt u tijdens en na afloop van de cursus een hoop bronnen aangereikt waarmee u uzelf en anderen volop kunt inspireren. Voor meer informatie gaat u naar onze website.

Promoveren bij de Graduate School

Graag wijzen we u op de mogelijkheid om via de Graduate School te promoveren bij de Universiteit van Humanistiek. U wordt dan aangesteld als buitenpromovendus. Dit houdt in dat u naast uw werk als professional voor een periode van 2- 5 jaar onderzoek doet over een onderwerp met een maatschappelijk thema waarbij betekenis en verdieping centraal staan. Als u in het studiejaar 2017-2018 wilt starten met een promotieonderzoek kunt u zich tot 1 april 2017 aanmelden voor de assessmentprocedure. 

Agenda Zingeving & Professie

In het najaar van 2017 starten de inspiratieprogramma's Begeleiding bij Levensvragen en Zingeving en Macht in Organisaties weer. De nieuwe data worden bekend gemaakt in onze nieuwsbrief van april. 

 • Begeleiding bij Levensvragen is een inspiratieprogramma voor geestelijk verzorgers, coaches en andere humanistici waarin u gaat werken met eigentijdse creatieve werkvormen die u kunt gebruiken in de werkpraktijk. Voor meer informatie gaat u naar onze website
 • Zingeving en Macht in Organisaties is een inspiratieprogramma voor leidinggevenden en professionals die verantwoordelijkheid en betrokkenheid in een breder perspectief willen plaatsen. In dit programma komen de volgende vragen aan bod: 
  Hoe gaat u in een organisatie om met morele vragen?
  - Bestaat er goede macht?
  - Hoe ga je om met de grote diversiteit aan stemmen en meningen?
  - Hoe creëer je een organisatie waarin betrokkenheid en inspiratie leiden tot een beter resultaat?
  Voor meer informatie neem een kijkje op onze website