Nieuwsbrief #3 - december 2011

We zitten inmiddels al weer een eindje in december. Dat betekent dat we alvast  gaan terugblikken, maar ons vooral opmaken voor een nieuw jaar. In deze nieuwsbrief daarom eerst een aantal indrukken van wat we de afgelopen weken gedaan hebben. Daarnaast een eerste indruk van wat er het komende jaar weer staat te gebeuren. We hebben er zin in! En we hopen u in het nieuwe jaar weer tegen te komen bij één van onze activiteiten.

verbeelding en geestelijke weerbaarheid

Op 25 november gaf Hans Alma een lezing op de lustrumviering van de Nederlandse Vereniging voor Beeldende Therapie. Dit naar aanleiding van het verschijnen van het boek Iets maken: beeldend werken in nadere beschouwing.

Hans Alma onderzoekt  hoe onze verbeelding en creativiteit onze geestelijke weerbaarheid kunnen vergroten. In haar lezing verbindt ze dit met het werk van de Duits/Zwitserse schilder Paul Klee.

 

Serious gaming

In het kader van een interne studiedag hebben we onlangs een serious game ontwikkeld. Serious games kunnen ingezet worden om complexe organisatievraagstukken op een creatieve manier te exploreren. In verschillende teams gingen medewerkers aan de slag met een bordspel, waarin toekomstige onderzoeksprojecten werden vormgegeven.

 

Leiderschapsprogramma Gemeente Rotterdam

In november hebben Bianca Lugten en Martin Hetebrij twee dagen van het leiderschapsprogramma van de Gemeente Rotterdam verzorgd. Martin Hetebrij gaf een college over leiderschap, zingeving en macht, en vervolgens heeft Bianca Lugten met deelnemers socratisch vergaderd en kantelmomenten onderzocht. 

Zingeving en Macht in Organisaties

Op 1 december sloten we de vijfde ronde van het programma ZMO af, met een college van Joep Dohmen en een inspiratiepracticum van Bianca Lugten. 'Ik ben echt heel erg geïnspireerd', zegt een deelnemer na afloop, 'Ik had niet verwacht dat het zo’n impact op mij zou hebben, niet alleen wat zingeving en macht in organisaties betreft maar ook wat betreft mijzelf. Door de onmiddellijke toepasbaarheid van de werkvormen ik heb ze direct in kunnen zetten.'
Vanaf 8 maart 2012 organiseren we alweer de zesde editie van het inspiratieprogramma Zingeving en Macht in Organisaties. Wederom zullen er vijf colleges zijn van Harry Kunneman, Ruud Kaulingfreks, Joachim Duyndam, Martin Hetebrij en Joep Dohmen. Bianca Lugten vertaalt hun theorieën naar werkvormen die bruikbaar zijn in uw eigen werk.
Thema's die centraal staan tijdens de bijeenkomsten zijn macht en communicatie, metaforen voor uw organisatie, de kracht van voorbeeldfiguren, 'lantaarnpalen en kampvuurtjes' en levenskunst.
Onder het genot van een heerlijke maaltijd kan worden uitgewisseld met elkaar en de docent die college geeft.
Kijk hier naar een uitgebreide programmaomschrijving, of meldt u aan door te mailen naar Kim Dusch.

Learning Communities: Moreel Beraad

In opdracht van het Humanistisch Verbond hebben we een coachingstraject Learning Communities opgezet voor humanistisch geestelijk verzorgers (hgv'ers) rondom moreel beraad. 26 hgv'ers zijn gestart, in drie groepen, onder leiding van Jantine Maaskant.
Een Learning Community (LC) is een 'leergemeenschap' waarin de deelnemers hun eigen leerproces vormgeven. Bij de LC Moreel Beraad gaan zij kijken welke vormen van moreel beraad in hun organisatie ingepast kunnen worden en dan gaan ze daarmee aan de slag. In de bijeenkomsten van de LC worden ontwikkelingen besproken, geoefend met vormen van moreel beraad en gekeken welke successen en belemmeringen er zijn voor moreel beraad.

Een LC kan over verschillende thema's gaan en is voor alle professionals die zich willen ontwikkelen een bruikbare vorm, omdat het uitgaat van de eigen ervaringen van de deelnemers. Mocht u hier meer over willen weten of heeft u interesse in een LC traject, neem contact op met Kim Dusch.

Gespreksatelier: vragen stellen en vurige visie

Op 3 februari is er nog plaats in het Gespreksatelier. De titel van die dag is Vragen stellen en vurige visie.
De kunst van het vragen stellen
Het ochtendgedeelte staat in het teken van vragen stellen: hoe stelt u vragen? Wat zeggen deze vragen over u? Welke boodschap zit verborgen in uw vragen?
U leert welke soorten vragen er zijn en welk effect verschillende typen vragen hebben. U gaat in op Socratische vragen, provocerende vragen en vooronderstellingen in uw eigen vragen. Door de juiste vragen te stellen leert u in korte tijd onderliggende gedachtegangen en overtuigingen blootleggen, van uzelf èn van uw gesprekspartner.
Passie in visie
Voor het middaggedeelte heeft u een eigen visiedocument meegebracht. Visiedocumenten zijn vaak ‘taai’ en hebben weinig passie in zich. U leert passie in uw visiedocument te brengen. U gaat het spekken met waarden en andere dingen die u belangrijk vindt, zodat het letterlijk en figuurlijk gaat kloppen, en leven.

De bijeenkomst duurt van 10.00u tot 16.30u, en kost 315 euro. Kijk voor verdere informatie op de web-pagina.

Nieuwe bezetting

Helaas moeten we vanaf 1 januari afscheid nemen van onze programmacoördinator Kim Dusch. Ze gaat Bildungswissenschaft studeren aan de Universität Wien. We gaan haar natuurlijk ontzettend missen! Niet in het minst om haar enthousiasme en sprankelende persoonlijkheid. Het goede nieuws is dat Mark Bos haar komt vervangen. Hij komt terug bij zijn humanistieke roots na anderhalf jaar gewerkt te hebben als trainer/adviseur bij een groot trainingsbureau. Vanaf 1 januari is hij te bereiken op mbs@uvh.nl en 030-2390151.