Nieuwsbrief #22 - juli 2015

Een laatste bericht van Zingeving & Professie voordat wij met vakantie gaan. Vanaf vrijdag 31 juli tot maandag 17 augustus is Zingeving & Professie gesloten. Na de zomer is onze agenda weer gevuld met: de opening van het academisch jaar, de masterclasses kritische organisatiefilosofie, het inspiratieprogramma begeleiding bij levensvragen, een symposium over de rol van rituelen in onze samenleving, de masterclasses moreel leiderschap en de tweedaagse cursus atlas.ti.  

Een fijne zomer toegewenst en tot in augustus! 

Rituelen: van natuur tot cultuur, opening academisch jaar

Op maandag 31 augustus opent rector Gerty Lensvelt het nieuwe academische jaar met een feestelijk programma over de rol die rituelen spelen in onze huidige samenleving. De keynote wordt verzorgd door dr. Edwin van Leeuwen. Zijn onderzoek richt zich op de verbindingen tussen cultuur en gedrag bij mensapen. Waar komt ritueel gedrag vandaan? Waar ligt de oorsprong van emotionele, symbolische communicatie? Van Leeuwen onderzoekt in zijn lezing de functies van ritueel gedrag bij chimpansees en wat wij hiervan kunnen leren over de betekenis van rituelen bij de mens. De middag is gratis toegankelijk, klik hier voor alle informatie.

Masterclasses Kritische Organisatiefilosofie

Op 26 oktober gaan de masterclasses Kritische Organisatiefilosofie weer van start. In deze vierdaagse staat het (helder) denken over organisaties centraal. Aan bod komen thema's als maakbaarheid en sensibilisering, het taalgebruik in organisaties en helderheid en complexiteit in organisaties. Voor meer informatie zie hier.

Begeleiding bij Levensvragen

Op zoek naar nieuwe begeleidingsvormen? Het vijfdaagse inspiratieprogramma biedt de mogelijkheid om het eigen begeleidingsrepertoire uit te breiden. Aan bod komen muziek en klank, films en romans, symbolen en rituelen bij afscheid en creatieve werkvormen als boetseren. Het inspiratieprogramma start 26 oktober en is geaccrediteerd voor 10 punten bij de Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers, zie hier.  

Masterclasses moreel leiderschap

Op 26 oktober gaat het inspiratieprogramma Moreel Leiderschap van start. In de vier masterclasses onderzoekt u aan de hand van de leiderschapsvisie van Mandela uw eigen politiek moreel kompas.Tijdens de training werkt u aan een persoonlijk program waarin u uw eigen leiderschapsvisie uitwerkt. Zo kunt u in de toekomst vanuit eigen waarden invulling geven aan leiderschap. Voor meer informatie zie hier.  

Atlas.ti, een inleiding

Terug van weggeweest is de tweedaagse cursus Atlas.ti, een inleiding. In deze cursus leert u alle 'ins and outs' van het data-analyse programma Atlas.ti. Aan bod komt het omzetten van eigen databestanden in Atlas.ti, het organiseren en doordenken van de data en het gebruik van memo's. Na afloop van de cursus bent u in staat om zelfstandig data te verwerken en analyseren. De cursus vindt plaats op donderdag 5 en 12 november 2015, zie hier.   

Symposium nieuwe rituelen in een veranderende samenleving

Op dinsdag 17 november organiseert de UvH een internationaal symposium over nieuwe rituelen in seculiere en pluralistische contexten. Rituelen komen in alle culturen voor en zijn belangrijke pijlers voor sociale, psychologische en levensbeschouwelijke betekenisprocessen. Terwijl traditionele rituelen grotendeels verdwijnen uit onze cultuur, ontstaan er tegelijkertijd nieuwe rituele praktijken.Wat zijn de betekenissen van nieuwe rituelen? Hoe kunnen rituelen om een goede manier worden vormgegeven in een seculiere, interreligieuze context? Voor sprekers, meer informatie en aanmelding, zie onze website.

Nieuw: aandachtig organiseren

In het voorjaar van 2016 gaat het nieuwe programma Aandachtig Organiseren van start. Deze vierdaagse masterclasses staan in het teken van aandacht, verbeelding en dialoog bij de omgang met complexe vraagstukken uit organisaties. De (complexe) problemen die u tegenkomt in uw organisatie zijn het uitgangspunt van de masterclasses. Samen met andere deelnemers onderzoekt u welke verbeeldingsvolle manieren er zijn om met deze problemen om te gaan. Zo verkent u wat goed organiseren is in de context van uw organisatie. Nieuwsgierig geworden? Laat het ons weten, wij houden u op de hoogte van de nieuwe data