Deze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie>

Naar de inhoud
De mooiste studie is de mens
Home Over de UvH Over onze universiteit Wie wij zijn

Wie wij zijn

De Universiteit voor Humanistiek is een kleine, onafhankelijke universiteit die zich laat inspireren door het humanistisch gedachtegoed. Onderzoek en onderwijs richten zich op eigentijdse vragen rondom zingeving, levensbeschouwing en de inrichting van een menswaardige samenleving.


De universiteit is gehuisvest in de historische binnenstad van Utrecht, een dynamische omgeving met ambiance en sfeer. Kleinschaligheid maakt de omgang tussen studenten en medewerkers persoonlijk en direct, wat bijdraagt aan een goede werk- en studiesfeer, waar kritische scholing en persoonlijke vorming (Bildung) onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. In de Nationale Studentenenquête behaalt de UvH dan ook elk jaar een hoge waardering.


Opleidingen
De Universiteit voor Humanistiek is onafhankelijk en wordt net als de andere grote universiteiten voor een belangrijk deel gefinancierd door de overheid. Ruim 500 reguliere studenten volgen er een officieel erkende bachelor Humanistiek, premaster Humanistiek, master Humanistiek of master Zorgethiek en Beleid

Ook is er de mogelijkheid tot het volgen van contractonderwijs, bijvakken en is er een traject hoger onderwijs voor ouderen.

Carrièreperspectief

Afgestudeerden komen op uiteenlopende plekken terecht. Ze werken als coach of geestelijk begeleider in zorginstellingen, binnen het leger of het gevangeniswezen, of hebben zich gespecialiseerd in levensbeschouwelijk onderwijs. Ook werken veel afgestudeerden als adviseur, beleidsmedewerker of onderzoeker in maatschappelijke of commerciële organisaties of bij beleidsinstanties. Afgestudeerden aan de UvH staan bekend om hun brede kennis en kritisch, analytisch en reflexief vermogen. Zij zijn in staat om eigentijdse vragen te onderzoeken als: Hoe kan een organisatie gericht zijn op competitie maar ook plaats bieden aan solidariteit en zorgzaamheid? Wat heb je aan een ideaal van autonomie als je afhankelijk bent van zorg? Hoe geef je invulling aan burgerschap in de 21e eeuw?

Bekijk wat studenten vinden, wat afgestudeerden vertellen over de meerwaarde van hun studie, en zie een overzicht van beroepsmogelijkheden.

Graduate School en Praktijkcentrum
Naast het reguliere bachelor- en masteronderwijs biedt de Universiteit voor Humanistiek een promotieopleiding aan de Graduate School


Het Praktijkcentrum Zingeving & Professie verzorgt gespecialiseerde trainingen, opdrachtonderzoek, en programma's voor professionals. 


Social Sciences & Humanities (SSH)

In het kader van de Wetenschapsvisie 2025 en het Europese wetenschapsprogramma Horizon 2020, heeft NWO de Universiteit voor Humanistiek het predikaat SSH Universiteit gegeven. Lees meer.