Deze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie>

Naar de inhoud
Universiteit voor Humanistiek
De mooiste studie is de mens
Home Onderwijs Voor scholieren Studeren aan de UvH

Studeren aan de UvH

Wat is Humanistiek?

Humanistiek is een wetenschappelijke benadering met onderdelen uit de filosofie, psychologie, pedagogiek en sociologie, religie- en cultuurwetenschappen, wetenschapstheorie en methodologie. Hierbij zijn de humanistische tradities en waarden een belangrijke inspiratiebron. Vragen als 'Wat is de zin van het leven?', maar ook 'Hoe kan ik humane maatschappelijke verhoudingen bevorderen?', staan centraal.


De kracht van de studie Humanistiek is de wisselwerking tussen theorie en praktijk. Je volgt niet alleen theoretische vakken, maar ook practica, zoals reflectievaardigheden en gespreksvaardigheden. Je bent dus niet alleen een abstracte academicus die de wereld op afstand bekijkt, maar doet ook mensenkennis op. Je kruipt in de huid van mensen die in moeilijke omstandigheden voor (morele) dilemma's staan.


Bachelor

De UvH biedt een driejarige bachelor Humanistiek, een voltijdse opleiding waarin het accent ligt op een brede academische vorming. Hiermee leg je een stevige basis voor het volgen van een master aan de UvH of aan een andere universiteit. Je leert analytisch te denken, waarbij je tot de essentie van complexe vraagstukken doordringt om zo de knelpunten bloot te leggen om passende antwoorden te vinden. In de opleiding is veel aandacht voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je leert onderzoek te doen, krijgt argumentatietechnieken aangereikt en bekwaamt je in goede uitdrukkingsvaardigheden en gesprek- en reflectievaardigheden.

Na het behalen van het examen ontvang je het Bachelor of Artsdiploma Humanistiek. 


Masters

De UvH verzorgt ook twee master opleidingen: de master Humanistiek en de master Zorgethiek en Beleid. Met een bachelor Humanistiek kun je zonder extra ingangseisen doorstromen naar een van deze masters. Als je wilt doorstromen naar een andere master, moet je je op tijd verdiepen in de ingangseisen van deze master.


Na de studie

Afgestudeerden van de UvH werken in het onderwijs, bij maatschappelijke organisaties, ministeries, in het wetenschappelijk onderzoek en op het terrein van beleid en advies. Heb je de master Humanistiek afgerond, dan kun je ook aan de slag als raadspersoon in een ziekenhuis, gevangenis of het leger. Weer anderen vestigen zich als zelfstandig adviseur en coach.