Deze website maakt gebruik van cookies

‘Veel van wat je leert, pas je onbewust toe in je dagelijkse leven’


Mijn studiekeuze heb ik vooral bepaald aan de hand van wat ik leuk vind. Levensbeschouwing, geschiedenis, andere culturen. Ik deed meerdere studietests en uit eentje kwam Humanistiek naar voren. Ik had toen nog geen idee wat dat inhield, maar keek toch op de website van de universiteit. Wat ik daar las sprak me zo aan, dat ik me meteen aanmeldde voor de open dag. Het brede karakter van de studie kwam op die dag goed naar voren. Geschiedenis, theologie, cultuur, filosofie, de individuele mens, samenlevingen – bij Humanistiek komt het allemaal samen. Je bekijkt de wereld niet vanuit een standpunt, maar vanuit verschillende visies. En dat was precies wat ik zocht, iets allesomvattends. 


De kleinschalige en persoonlijke sfeer van de universiteit was totaal nieuw voor mij. Ik kwam van een grote middelbare school en had nog nooit zoiets meegemaakt. Studenten zijn er geen nummers, docenten kennen je naam en geven je persoonlijke aandacht. Ook medestudenten zijn betrokken en leer je tijdens de studie goed kennen. Bij Humanistiek word je weliswaar niet opgeleid in één vakgebied, maar je kunt later op allerlei werkterreinen van toegevoegde waarde zijn. Bijvoorbeeld als adviseur in een organisatie of als zelfstandig ondernemer. Zelf heb ik ervoor gekozen om na Humanistiek een master Bestuurswetenschappen te doen. Met die combinatie heb ik straks unieke bagage op zak.


Bij Humanistiek leer je niet alleen uit boeken, je gaat ook met elkaar in gesprek. Zo ontwikkel je gespreksvaardigheden en zelfreflectie. Het leren houdt bovendien niet op bij de collegebanken. Veel van wat je leert, pas je onbewust toe in je dagelijkse leven. Zo ben ik volgens mijn vrienden een rustigere gesprekspartner geworden. Ik ben gegroeid als persoon en heb veel zelfkennis opgedaan. Ook kijk ik anders naar de wereld om me heen. We gaan er vaak vanuit dat iedereen alles kan worden wat hij wil. Maar is dat wel zo? Heeft iedereen wel dezelfde kansen in onze samenleving? Bij dat soort maatschappelijke, politieke en culturele vragen sta je normaal misschien niet stil, bij Humanistiek doe je dat wel. Dat boeit me enorm.’ 

Friso Lijftogt, bachelorstudent


Lees meer verhalen van studenten 

Friso Lijftogt