Deze website maakt gebruik van cookies

'Ik kan structuur aanbrengen in mijn denken'


‘De studie Humanistiek is voor mij echt een droom. Ik mag de hele dag nadenken over de zin van het bestaan, over de wereld en de plek die je daarin inneemt. Wat maakt jou jou? En wat maakt het leven het leven? Die bestaansethiek vind ik leuk. Humanistiek gaat over de vraag hoe je je tot anderen en de samenleving kunt verhouden. De studie biedt je de ruimte om vragen te stellen, kritisch te zijn en te twijfelen aan dingen. Je krijgt handvatten aangereikt die je helpen om de complexe wereld in lijnen te zien in plaats van in hokjes. Voor sommige mensen klinkt dat vaag, voor mij totaal niet. Ik heb geleerd om structuur aan te brengen in mijn denken. Gedachten kan ik in een filosofisch kader plaatsen. Of het nu gaat om vriendschappen of maatschappelijke onderwerpen, zoals vluchtelingen of duurzaamheid: ik kan er vanuit een ander perspectief naar kijken en er iets zinnigs over zeggen. Dat ervaar ik elke dag als een meerwaarde.


Van de studie Humanistiek had ik eigenlijk nog nooit gehoord. Tot ik er toevallig een keer over las in de studiebijlage van een krant. De woorden deden iets met me. Ze vielen samen met wie ik ben. De open dag en het proefcollege vond ik fantastisch. Ik wist meteen: dit wil ik studeren. Maar ik had alleen de havo gedaan en twee jaar Maatschappelijke Werk en Dienstverlening aan het hbo. Ik vroeg me af of de studie niet een te grote stap zou zijn. Gelukkig valt dat erg mee. Ik vind veel vakken boeiend: Filosofie in de Humanistiek, Psychologie en ethiek, Gespreksvaardigheden en Reflecteren. Vooral tijdens de praktijkvakken leer je jezelf goed kennen. Je gaat zien wat van jou is en wat bij de ander hoort. En je leert om niet van alles van jezelf op de ander te projecteren. Daarmee doe je de ander meer recht.


Ik ben nog lang niet uitgeleerd. Daarom volg ik nu de master Humanistiek. Misschien ga ik daarna de educatieve kant op, want lessen bedenken en ontwikkelen vind ik erg leuk. Maar ik zie mezelf ook in een maatschappelijke organisatie werken. Er zijn zo veel mogelijkheden.’


Tanne Baas, masterstudent Humanistiek


Bekijk filmpjes van Stijn, Laura, Thijs, Sylvie en Jula > 


Tanne Baas