Ik ben Lotte Huijing

Benieuwd wie de docenten van de celebranten opleiding zijn én wat rituelen voor hen betekenen? We geven het woord aan Lotte Huijing


1. Kun je vertellen wat voor rol je in de celebranten opleiding vervult?

Binnen de Celebranten opleiding richt ik mij met name op het gedeelte 'Spreken bij uitvaarten'. Ik verzorg de practica binnen module 3, Rituelen bij Afscheid. Binnen mijn practica houden de studenten zich onder andere bezig met het schrijven van hun eigen afscheidsrede. Het idee hierachter is dat je eerst met je eigen sterfelijkheid om moet kunnen gaan, voordat je de uitvaart van iemand anders vorm kunt geven.


2. Wat hebben deelnemers na jouw module geleerd?  
Zij hebben hun kennis, vaardigheden en houding ontwikkeld wat betreft het spreken bij uitvaarten. Hierbij valt concreet te denken aan het interviewen van nabestaanden, het schrijven van een rede, het staan voor een groep mensen en je boodschap op passende wijze overbrengen.


3. Welk ritueel is in jouw leven belangrijk en waarom?

Voor mij zijn verjaardagen van mijn naasten van belang. We versieren de kamer uitgebreid: feestelijke stoel, feestelijk ontbijt, bloemen... Ik denk dat stilstaan bij het vieren van het leven goed is om jaarlijks te doen.


4. Hoe zou jij een ritueel definiëren?

Ik zou een ritueel definiëren als een manier waarop mensen samen een betekenisvol moment creëren - vaak om een overgangsmoment te markeren.


5. Wat is de relevantie van rituelen in deze tijd?
Ik denk dat in deze tijd een ritueel mensen bijeen brengt om iets met aandacht en in verbondenheid te doen. het past juist in deze tijd waar mensen op zoek zijn naar zingeving die aansluit bij hun persoonlijkheid en leven.


6. Wat is een celebrant volgens jou?
Een celebrant is iemand die passende rituelen weet te ontwerpen en begeleiden bij uiteenlopende marekeringsmomenten.


7. Wat zijn volgens jou de belangrijkste vaardigheden/eigenschappen die een celebrant dient te bezitten?

Een empathische houding, creativiteit en lef.