Uitgelicht
In deze rubriek lichten we iets uit van ons onderzoek voor u. Dat kan van alles zijn: een interview, een lezing, een filmpje of een publieksvriendelijk artikel.
Nicole Immler over excuses en erkenning van historisch onrecht
Deze dagen is er veel aandacht voor het voorgenomen besluit van de Nederlandse regering om excuses aan te bieden voor het Nederlandse slavernijverleden. Het proces verloopt rommelig en gaat gepaard met veel discussies. De vraag rijst dan ook op: Hoe doe je dat, goed excuses aanbieden voor historisch onrecht? En vooral ook: wanneer voelen mensen zich gezien en gehoord? Dat is precies het thema waar historicus Nicole Immler, hoogleraar Historical Memory and Transformative Justice aan de Universiteit voor Humanistiek, al jarenlang onderzoek naar doet. Een compilatie van interviews en gesprekken.
Wat is de relatie tussen zorgen en opofferen? Beluister de podcast met Inge van Nistelrooij
Wat is de relatie tussen zorgtaken en opoffering? Belangenorganisatie voor vrouwen, Women Inc, praat hierover met zorgethicus Inge van Nistelrooij. Een gesprek over allerlei vormen van zorg – zorgen voor jezelf, zorgen voor kinderen, mantelzorg – en de rol die opoffering hierbij speelt. Want: vrouwen zorgen meer dan mannen. Hoe spelen de verwachtingen die we van vrouwen en mannen hebben hierbij een rol en welke impact heeft dit op hun leven?
Ruud Meij iedere donderdagavond live in gesprek met Oekraïne
Filosoof en oud-docent Ruud Meij voert online gesprekken met Oekraïense collega’s in Lviv. Je bent van harte welkom om mee te doen!
Rituelen die helen?
Wat is de betekenis van rituelen bij de omgang met schokkende gebeurtenissen, zoals rampen of de huidige COVID-19 pandemie? Kunnen rituelen bijdragen aan de emotionele wederopbouw na een pijnlijk verleden? Tijdens het vierde symposium van de Celebrantenopleiding gingen wij onder leiding van psychologe Joanna Wojtkowiak in gesprek met drie experts.
Podcast Wijsneuzen is terug: deze keer over de verkiezingen
Trouw is in aanloop naar die verkiezingen van start gegaan met een nieuwe reeks van de podcast ‘Wijsneuzen, de verkiezingen’. Hierin gaan oud-hoofdredacteur Frits van Exter samen met politicoloog Menno Hurenkamp van de Universiteit voor Humanistiek wekelijks in gesprek met politiek redacteuren van de krant.
Leer van alles over eenzaamheid in gesprek met Anja Machielse
Hoe belangrijk zijn fysieke contacten? Vluchtige contacten zoals op de sportschool bijvoorbeeld? En hoe zorg je dat je echt betekenisvolle relaties krijgt? Bij BNR-nieuwsradio sprak Anja Machielse, hoogleraar Humanisme en Sociale weerbaarheid, een uur lang met journaliste Diana Matroos over eenzaamheid.
Podcast Wijsneuzen: Burgers in tijden van pandemie
Tijdens de coronacrisis wordt iedereen op de proef gesteld. De sterke en de zwakkere kanten van onze samenleving komen bloot te liggen. Het blog Wijsneuzen van Trouw komt gedurende deze crisistijd met speciale afleveringen gewijd aan de corona-pandemie. Een serie gesprekken van Trouw journalist Frits van Exter met Menno Hurenkamp, universitair docent politicologie aan de Universiteit voor Humanistiek.
Resultaten Perspectief onderzoek
De Universiteit voor Humanistiek en het Julius Centrum van het UMCU hebben samen onderzoek gedaan naar de doodswens bij ouderen die niet ernstig ziek zijn, in het kader van de discussie over ‘voltooid leven’. Het onderzoek vond plaats in opdracht van het ministerie van VWS en werd gefinancierd door ZonMw. Op 30 januari 2020 presenteerde projectleider Els van Wijngaarden de resultaten, onder grote media aandacht.
Houden we ons te veel bezig met de dood?
Tijdens de vierde editie van het Betweterfestival in Tivoli/Vredenburg liet cultuur psychologe Joanna Wojtkowiak zien wat het ons kan opleveren om onze fixatie met de dood even te laten varen en nader stil te staan bij onze geboorte.
Onderzoek naar koloniaal rechtsherstel
Nicole Immler won de Low Countries History Award voor een artikel over haar onderzoek naar rechtsherstel na koloniaal onrecht. Het gaat over de zogenaamde Rawagede zaak uit de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Lees meer over het artikel.
Bekijk een animatie over waardigheid in zorg
De Waardigheidscirkel nodigt uit na te denken en in gesprek te gaan over wat er nodig is om mensen, die op meerdere gebieden van hun leven problemen ervaren, op een waardige manier hulp en ondersteuning te bieden.
Hoe gezond zijn onze ideeën over gezondheid?
Van glutenvrij dieet tot maandelijkse marathon. Mensen gaan behoorlijk ver om zo gezond mogelijk te leven. Maar wat is gezond eigenlijk? En wie bepaalt dat? Op filosofische en persoonlijke gronden daagt zorgethicus dr. Alistair Niemeijer (UvH) je ideeën over gezondheid uit. Bekijk het 10 minuten college dat hij gaf op het Betweterfestival in Tivoli/ Vredenburg (editie 2018).
Annelieke on Tour
Annelieke Damen doet promotieonderzoek bij de UvH naar de effecten van geestelijke verzorging in de gezondheidszorg. Ze voert dit onderzoek deels uit in de Verenigde Staten en deelt haar avonturen in deze serie blogs.
Bestaat de ziel?
Voor de ziel bestaat geen 'hard' wetenschappelijk bewijs. Niemand heeft haar ooit gelokaliseerd. Waarom is de ziel dan toch nog springlevend in onze ervaring? Prof.dr. Carlo Leget is hoogleraar Zorgethiek. Tijdens het Betweter Festival gaf hij antwoord op de vraag: Is de ziel feit of fictie?
Zijn vaders overbodig?
Vaderdag – een goede gelegenheid om eens na te denken over de betekenis van vaders en vaderschap. Heeft vaderschap überhaupt nog wel betekenis?
Helpen scholierenverkiezingen jongvolwassenen om gewogen te stemmen?
Veel scholen in Nederland organiseren scholierenverkiezingen voorafgaand aan (inter)nationale en lokale verkiezingen. Zij hopen hiermee de betrokkenheid van jongeren bij de democratie en rechtsstaat te vergroten. In hoeverre lukt dat? Bekijk het onderzoek van Isolde de Groot en Bram Eidhof.
Niet fiksen, maar luisteren
Hoe ga je als verpleegkundige of verzorgende om met ouderen die lijden aan een voltooid leven? "Stap uit de ‘doe-stand’", adviseert docent-onderzoeker Els van Wijngaarden, samen met andere deskundigen. "Probeer het te begrijpen en niet te oordelen, mensen willen gehoord worden.”
Ongelukkige levenskunst
We zijn met elkaar gaan geloven dat het najagen van geluk en gelukkig zijn de bedoeling van het leven is. Maar volgens universitair hoofddocent geestelijke begeleiding Christa Anbeek bestaat echte levenskunst juist in het kunnen omgaan met geluk en ongeluk.