Deze website maakt gebruik van cookies

Uitgelicht

In deze rubriek lichten we iets uit van ons onderzoek voor u. Dat kan van alles zijn: een interview, een lezing, een filmpje of een publieksvriendelijk artikel. 


 • Onderzoek naar koloniaal rechtsherstel

  Nicole Immler won de Low Countries History Award voor een artikel over haar onderzoek naar rechtsherstel na koloniaal onrecht. Het gaat over de zogenaamde Rawagede zaak uit de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Lees meer over het artikel.

   
 • Bekijk een animatie over waardigheid in zorg

  De Waardigheidscirkel nodigt uit na te denken en in gesprek te gaan over wat er nodig is om mensen, die op meerdere gebieden van hun leven problemen ervaren, op een waardige manier hulp en ondersteuning te bieden.

   
 • Hoe gezond zijn onze ideeën over gezondheid?

  Van glutenvrij dieet tot maandelijkse marathon. Mensen gaan behoorlijk ver om zo gezond mogelijk te leven. Maar wat is gezond eigenlijk? En wie bepaalt dat? Op filosofische en persoonlijke gronden daagt zorgethicus dr. Alistair Niemeijer (UvH) je ideeën over gezondheid uit. Bekijk het 10 minuten college dat hij gaf op het Betweterfestival in Tivoli/ Vredenburg (editie 2018).

   
 • Annelieke on Tour

  Annelieke Damen doet promotieonderzoek bij de UvH naar de effecten van geestelijke verzorging in de gezondheidszorg. Ze voert dit onderzoek deels uit in de Verenigde Staten en deelt haar avonturen in deze serie blogs.

   
 • Bestaat de ziel?

  Voor de ziel bestaat geen 'hard' wetenschappelijk bewijs. Niemand heeft haar ooit gelokaliseerd. Waarom is de ziel dan toch nog springlevend in onze ervaring? Prof.dr. Carlo Leget is hoogleraar Zorgethiek. Tijdens het Betweter Festival gaf hij antwoord op de vraag: Is de ziel feit of fictie?

   
 • Zijn vaders overbodig?

  Vaderdag – een goede gelegenheid om eens na te denken over de betekenis van vaders en vaderschap. Heeft vaderschap überhaupt nog wel betekenis?

   
 • Helpen scholierenverkiezingen jongvolwassenen om gewogen te stemmen?

  Veel scholen in Nederland organiseren scholierenverkiezingen voorafgaand aan (inter)nationale en lokale verkiezingen. Zij hopen hiermee de betrokkenheid van jongeren bij de democratie en rechtsstaat te vergroten. In hoeverre lukt dat? Bekijk het onderzoek van Isolde de Groot en Bram Eidhof.

   
 • Niet fiksen, maar luisteren

  Hoe ga je als verpleegkundige of verzorgende om met ouderen die lijden aan een voltooid leven? "Stap uit de ‘doe-stand’", adviseert docent-onderzoeker Els van Wijngaarden, samen met andere deskundigen. "Probeer het te begrijpen en niet te oordelen, mensen willen gehoord worden.”

   
 • Ongelukkige levenskunst

  We zijn met elkaar gaan geloven dat het najagen van geluk en gelukkig zijn de bedoeling van het leven is. Maar volgens universitair hoofddocent geestelijke begeleiding Christa Anbeek bestaat echte levenskunst juist in het kunnen omgaan met geluk en ongeluk.