Deze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie>

Naar de inhoud
De mooiste studie is de mens
Home Actueel Nieuws Christa Anbeek over levenskunst en kwetsbaarheid

Christa Anbeek over levenskunst en kwetsbaarheid

12 april 2017


Mensen willen vrij zijn, autonoom, niet afhankelijk van anderen, succesvol, mooi en jong, gezond, een goede baan hebben en leuke kinderen - en dit ook nog allemaal onder controle hebben. We zijn met elkaar gaan geloven dat het najagen van geluk en gelukkig zijn de bedoeling van het leven is. Maar volgens Christa Anbeek bestaat echte levenskunst juist in het kunnen omgaan met geluk en ongeluk. Lees haar bijdrage ten behoeve van een onderwijsavond van Stichting Nivoz. 


Christa Anbeek (1961) is universitair hoofddocent bestaansfilosofie aan de Universiteit voor Humanistiek en bijzonder hoogleraar remonstrantse theologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op de relatie tussen religies, filosofieën en de vraag naar de zin van het leven – vooral als het gaat om levenseindevragen of ingrijpende levensgebeurtenissen.


Ze schreef verschillende boeken, waaronder De berg van de ziel. Persoonlijk essay over kwetsbaar leven (met Ada de Jong, 2013) en Overlevingskunst. Leven met de dood van een dierbare (2010).

Mensen willen vrij zijn, autonoom, niet afhankelijk van anderen, succesvol, mooi en jong, gezond, een goede baan hebben en leuke kinderen - en dit ook nog allemaal onder controle hebben. We zijn met elkaar gaan geloven dat het najagen van geluk en gelukkig zijn de bedoeling van het leven is. Maar volgens Christa Anbeek bestaat echte levenskunst juist in het kunnen omgaan met geluk en ongeluk. Lees haar lezing van 31 maart op de onderwijsavond van Stichting Nivoz.

Entree UvH