Deze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie>

Naar de inhoud
De mooiste studie is de mens
Home Actueel Nieuws Beluister een interview over de geportretteerde weduwen van Rawagede

Beluister een interview over de geportretteerde weduwen van Rawagede

10 april 2017


In het Nationaal Militair Museum is momenteel de foto-expositie ‘De Weduwen’ te zien, waarin 8 portretten van weduwen uit Rawagede (Java) en Zuid-Sulawesi die hun mannen verloren als gevolg van standrechtelijke executies tijdens Nederlandse zuiveringsacties. Radioprogramma Reporter interviewde de makers van de tentoonstelling, documentair fotograaf Suzanne Liem en onderzoeker Nicole Immler (NIOD/ Universiteit voor Humanistiek).


Beluister de uitzending:
http://www.nporadio1.nl/reporter-radio/onderwerpen/403181-compensatie-oorlogsmisdaden-indonesie
In 2010 bezocht fotografe Suzanne Liem voor het eerst de weduwen van Rawagede. Ze vroeg zich af wie de vrouwen waren die de Staat der Nederlanden aanklaagden. Door hen te fotograferen nam zij ook kennis van hun indringende verhalen. Vijf jaar later keerde Suzanne, samen met onderzoeker Nicole Immler van het NIOD/UvH terug naar Indonesië om ook de weduwen van Zuid-Sulawesi te portretteren en hun getuigenissen vast te leggen. 


Het Nationaal Militair Museum toont de portretten van deze weduwen, met daarbij – in hun eigen woorden – het aangrijpende verhaal dat ze ons te vertellen hebben. De tentoonstelling is van 31 maart t/m 30 juni 2017.


Suzanne Liem is fotografe.


Nicole Immler werkt aan het onderzoek Narratives of injustice aan het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) en de Universiteit voor Humanistiek, een onderzoek naar Joodse en postkoloniale herstelbetalingen.


Lees ook Over schuld en boete in ons koloniaal verleden in Indonesië

In het Nationaal Militair Museum is momenteel de foto-expositie ‘De Weduwen’ te zien, waarin 8 portretten van weduwen uit Rawagede (Java) en Zuid-Sulawesi die hun mannen verloren als gevolg van standrechtelijke executies tijdens Nederlandse zuiveringsacties. Reporter interviewde de makers van de tentoonstelling, documentair fotograaf Suzanne Liem en onderzoeker Nicole Immler (NIOD/ Universiteit voor Humanistiek).

Entree UvH