Deze website maakt gebruik van cookies

Geert Smid over hulp bij rouwverwerking in Coronatijd


28 maart 2020


"Wat we nu horen is dat het overlijden voor coronapatiënten vaak heel geïsoleerd en eenzaam is. Dat maakt de rouw voor nabestaanden moeilijk."  Arq-psychiater Geert Smid is bijzonder hoogleraar Psychotrauma, verlies en rouw na rampen en geweld aan de Universiteit voor Humanistiek. Hij vertelt Zorg + Welzijn hoe belangrijk het juist ook in deze tijd is om het gesprek te voeren over het levenseinde en verlies. 


Nu de samenleving wordt geconfronteerd met een pandemie, kunnen de meeste mensen de ernst van de ziekte en het hoge aantal doden moeilijk verwerken. "Het is begrijpelijk dat wij het lijden het liefst uit de weg gaan’, zegt Smid in het interview, "maar het is juist belangrijk om met je bejaarde ouders of met je partner in gesprek te gaan over het levenseinde." Dat geldt voor zowel voor naasten als voor professionals in het sociaal domein. "Hulp bij rouwverwerking kan ertoe bijdragen dat verlies alsnog een plaats krijgt."


Lees het volledige interview op Zorg + Welzijn.


Lees ook: Veel stress en angst om coronacrisis: ‘Mensen ervaren emoties die sterk lijken op rouw’, interview met Geert Smid in het Algemeen Dagblad.

"Wat we nu horen is dat het overlijden voor coronapatiënten vaak heel geïsoleerd en eenzaam is. Dat maakt de rouw voor nabestaanden moeilijk." Arq-psychiater Geert Smid is bijzonder hoogleraar Psychotrauma, verlies en rouw na rampen en geweld aan de Universiteit voor Humanistiek. Hij vertelt Zorg + Welzijn hoe belangrijk het juist ook in deze tijd is om het gesprek te voeren over het levenseinde en verlies.